ЖивотЗабавлениеКултураНовини

Александрово- впечатляваща потайност от древна Тракия

Lost in Plovdiv из тайните на рисуваните тракийски гробници на час от Пловдив

Централното разположение на Пловдив в Тракийската низина прави града ни чудесна отправна точка за множество интересни дестинации, които единственият онлайн гид Lost in Plovdiv предлага. В рамките на около един час можем да стигнем до живописни локации, като Карлово, Сопот или село Косово, за които ви изданието разказа в предходни материали. Днес то предлага разходка не в планината, а в равнината – в тракийската гробница до село Александрово.

Александровската гробница е един от най-впечатляващите обекти от културното наследство на траките, достигнали до нас. Макар и гробниците от траките да са много, и всяка от тях интересна и специфична по свой си начин, то именно Александровската е в групата на най-интересните – заедно с Казанлъшката, която е другата богато изписана, и тази в Свещари в Североизточна България, която пък впечатлява със своите скулптурирани фигури по стените.

Гробницата в Александрово е издигната през IV в. пр. Хр. за знатен тракиец. Тя има много от типичните черти на мнозинството други гробници – основно помещение с т.нар. кошеровидно засводяване, до което се достига по дълъг коридор, наричан от експертите дромос.

Обектът е разкрит и проучен през 2000 година от археолога Георги Китов. По всяка вероятност тя е била ограбена в миналото от иманяри, тъй като е разкрита празна. От това, което археолозите откриват, изключително ценни са именно стенописите. Основно и най-добре запазено е централното помещение.

В тази част са изрисувани няколко ловни сцени, които траколозите интерпретират по различни начини. Има ловни сцени, погребален пир и други, за които основната версия е, че това са сцени от задгробния живот на починалия тракиец.  Съществуват, разбира се, много други версии.

Един от най-интересните елементи в стенописната украса, е подписът и автопортретът в нея. Изключително необичаен и неочакван в такъв обект, той също е обект на множество хипотези. Според основната версия, това е авторът на стенописите, който се е подписал и с името си – Кодзимасес Хрестос, или майсторът Кодзимасес.

За съжаление, след откриване на гробницата, там започват бързи разрушителни процеси. Взема се решение тя да се консервива и пази в специална температура и влажност, като вътре не се и допускат хора. По щастливо за нас сечнение на обстоятелствата, представители на японски фонд остават изключително впечатлени от нея и подпомагат българската държава да се създаде музеен посетителски център с относително точно копие на гробницата. Така днес до Александрово можем да видим спокойно и безопасно гробницата, както и добра експозиция с обяснения на самите стенописи. В музейния център са подредени и различни материални артефакти, които да разказват за живота от епохата. В експозицията може да се открие информация и за някои от другите тракийски гробници, за да се направи сравнение и добием представа за периода от живота на траките.

Музейният комплекс има хубав паркинг. Работи всеки ден от седмицата без понеделник, и в летните месеци е отворен от 9 до 18, а в зимните – от 9 до 17 часа. Входът е 4 лв, за студенти и пенсионери – 2 лв, а атрактивната обиколка с гид е 6 лв. За съжаление въпреки изключително високото ниво и важност на обекта, той е необичайно трудно достъпен. Гробницата се намира в непосредствена близост до магистрала „Марица“, но към нея няма отбивка. Най-лесно до нея се достига, като се вземе отбивката за Димитровград, след което се шофира по междуселски път около 20 км. Пътят обаче със сигурност си заслужава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина