ИзбориНовини

Илия Зюмбилев: Моделът на управление на Пловдив трябва да бъде сменен

Илия Зюмбилев е на 35 г. и е най-младият кандидат за кмет на Пловдив – издигнат от БЗНС. Той е магистър по електротехника, доктор по материалознание, специализирал е във Франция. Хоноруван преподавател в Технически университет – София. Има над 30 научни публикации в САЩ,Канада и ЕС. Председател е на Независимото дружество за защита правата на човека в Пловдив. Областен координатор за Пловдив на ПП БЗНС. Семеен, с едно дете.

Г-н Зюмбилев, защо се кандидатирате за кмет на Пловдив?

Като всеки млад, работещ гражданин на Пловдив искам промяна. Основният ми мотив е да покажем на олигархията, че Пловдив има и млади и демократични хора, които искат смяна на модела, който вече 20 години управлява и източва ресурсите на нашия красив град. Пловдив се нуждае от честност, интелект и достойнство в управлението, а не от опротивели стари муцуни – партийни слуги на олигархията. Ако няма промяна за добро в управлението, то скоро популизмът и протестният вот ще пометат опротивелите до краен предел политически играчи.

Какви ще бъдат вашите приоритети като кмет?

Управленската ми програма е отворена към младите хора, които на практика допринасят за развитието на града. В мое лице, като кмет, те ще имат пълно съдествие и всякакви облекчения и помощи, които да получават.

Основните проблеми на Пловдив са корупция и олигархията. Създаде се една прослойка от корумпирани политици и олигарси, които само източват бюджета на града ни през последните 20 години. Същите стари образи пак искат да управлят. Порочните практики могат да бъдат прекратени чрез нови хора в управлението на Пловдив, които са готови да направят нашия град по красив и модерен чрез едно ново и прозрачно управление, защото корупцията вирее там, където няма светлина върху обществените поръчки. Аз обещавам нулева корупция!

Какви конкретни стъпки ще предприемете за ограничаване на корупцията?

Ще създадем нова онлайн платформа, в която всеки гражданин на Пловдив ще получава информация за всички обществени пръчки и ще може да следи как точно се харчат парите от неговите данъци!

Не смятам да се ограничим само с тази платформа. За да има прозрачно управление, ще въведем електронна система за подаване на документи и получаване на отговори по пощата, за да не се губи времето на работещите да чакат по опашки за документи, разрешителни т.н.

Пловдивчани очакват реални стъпки за подобряване качеството на живот. Вашите намерения в тази посока какви са?

Пловдив се нуждае от няколко нови детски градини и поне две училища. Проблемите с трафика може да се решат чрез разширение на съществуващата улична мрежа и изграждане на бърза железница.

Мръсният атмосферен въздух е един от най-големите проблеми на Пловдив. Как, според вас, може да се реши?

Знаете, зелената система са белите дробове на всеки град. С помощта на ландшафтни архитекти ще направим дългосрочна стратегия за зелената система на Пловдив. Презастрояването за сметка на зелените площи трябва да спре. Ако бъда избран за кмет, ще забраня продажбата на общински земи. Смятам, че общественият интерес трябва да се ползва от тези терени. Нищо не пречи там да бъдат изградени нови паркове и зелени площи.

Имате специална идея за паметника Альоша…

Наистина е специална идея. Паметникът на съветския окупатор на Бунарджика е позор не само за Пловдив, но за цяла България. Ще превърна грозния монумент в паметник на народното Единение. Ще „опаковам“ Альоша със скулптура на българската роза, която не само ще краси нашия град, а и ще се превърне в един от символите на България.

Как Пловдив може да стане привлекателно място за бизнес и инвестиции?

Пловдив има много голям потенциал за развитие, все пак е вторият по големина град в България. За да стане привликателно място за инвестиици, трябват ясни правила, разпоредби и нулева корупция.

Трафикът в Пловдив става все по-голям. Ясно е, че не може да се ограничат хората да карат леки автомобили. Какво е Вашето виждане за облекчаването му?

В моята програма има идея за S-bahn железопътна линия. Освен като бърз градски трамвай, S-bahn ще свързва Пловдив с икономическите зони Марица, Тракия и Куклен. Разговарял съм с представители на бизнеса, които горещо подкрепят изграждането на S-bahn.

Аз не откривам топлата вода. Идеята за S-bahn в Пловдив е стара, а изграждането му е заложено още при разработката на Общия устройствен план на Пловдив от 1985 г. В по-нови времена, идеята е потвърдена през 2007 и през 2011 г. Досега обаче не са направени постъпки за стартиране на този жизненоважен за града ни проект. Като пример ще посоча, че в Берлин и в Париж има S-bahn и така тези два големи европейски градове са решили проблема с трафика.

Г-н Зюмбилев, изграждането на S-bahn е изключително скъпо начинание. Как ще се финансира такъв сериозен проект?

Напълно съм съгласен с Вас, че и като съоръжение, и като изпълнение, изграждането на S-bahn е скъпо. Тази инвестиция обаче си заслужава, защото, освен разтоварването на трафика и подобряване качеството на атмосферния въздух, ще изпрати Пловдив в лигата на най-модерните градове. При това без да се губи грам от обаянието на най-стария жив град в Европа. Финансиране на този сериозен проект може да стане по програма „Транспорт“ на ЕС.

Какво е Вашето послание към пловдивчани?

Основното ми послание е спиране на корупцията в Пловдив! На всички нас, младите и работещи в този град, ни писна. Заедно можем да въведем един нов стил и начин на управление, с които нашият град да бъде по-зелен, модерен и красив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина