ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Да трансформираш Шекер Махала и Столипиново

Артисти, занаятчии, ученици и учители говорят и творят на пет езика

В продължение на седмица два ентусиазирани екипа създават атрактивни предмети от ненужни вещи като успешно общуват на хърватски, български, английски, бахас (диалект на румънски език), турски и романес. Проектът „RoUm“ учи как стари, повредени, ръждясали материали могат да се трансформират в нови декоративни и практични предмети. Той е създаден от хърватски артистичен екип и се осъществява под формата на тридневни обучения, водени от Ягода Новак и майсторите по металообработване и дървообработване – Милан Митрович и Мухамед Хюсеин.

Домакини са двете училища ОУ „Панайот Волов“ в Шекер Махала и СУ „Найден Геров“ в Столипиново, заедно с учителите и учениците от професионалните им паралелки. Част от екипите са също любители и артисти, които допринасят за развиването на индивидуалните и груповите идеи. По време на обученият хърватските артисти се стремят да предложат познания и умения в традиционните занаяти и едновременно с това повдигат значими въпроси за опазването на природата и темата за „нулеви отпадъци“, професионалното развитие, образованието, етническите предразсъдъци.

Финалните резултати от проекта ще бъдат представени на 8.10.2019 от 18:00 часа в Капана – кварталът на творческите индустрии в галерия PLOVEDIV, ул. „Павел Куртевич“3.

Всяко от обученията преминава през събиране на отпадъчни материали, изработване на идейни проекти за създаването на новите творчески продукти, обща практическа работа по обработването им и ежедневен междукултурен диалог.

В ОУ „Панайот Волов“ екипът се състои от Ирен Кукушева, начален учител с образование по строителство и архитектура; трима от завършилите ученици – Таско Йорданов, Боян Михайлов, Елеонора Мехмедова, както и Любомир Пройчев – студент по информатика от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ с дизайн умения и любител на абстрактното изкуство.

Втората група в СУ „Найден Геров“ включва Димка Решеткова, учител от 25 години с техническо образование и магистър инженер; трима ученици от 9 клас –  Димо Димитров, Любомир Митов, Янко Шишко, както и Хана Роуз – социално ангажиран творец, художник и организатор на артистични работилници.

Проектът е част от образователната платформа „Форум 2019“ на Фондация Пловдив 2019.  През 2020 пловдивското издание на „RoUm“ ще бъде част от програмата на Риека – Европейска столица на културата 2020.

„RoUm“  е  проект на хърватския артистичен екип Тамара Пуховски, Синиша Сенад Мусич, Ягода Новак и Милан Митрович.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина