ГрадътЗабравеният градНовини

В Пловдив ще отдадат почит към жертвите на комунистическия режим

В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 01.02.2020 г. /събота/, в 12:00 часа пред паметника „Свидетелят” на площад „Стефан Стамболов”, в граднката пред сградата на община Пловдив, ще бъде почетена паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата против комунистическия режим. Организатор е Съюзът на репресираните в град Пловдив.

Тази година се навършват 75 години от жестоката разправа с елита на България. 1 февруари 1945 г. са изпълнени първите присъди на така неречият Народен съд. На този ден са убити регенти, депутати, офицери, министри, общественици.

Организаторите припомнят, че през 1944 г. у нас е извърен държавен преврат в условията на окупация от СССР и с помощта на червената армия. В периода между 08.09.1944 г. и 17.10.1944 г. са избити 26 500, само за 40 дни. Много хора са избити без съд и присъда и до днес не е ясно къде са загубили живота си и къде са гробовете им.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Това е всъщност втория Народен съд, първият беше след погрома след Балканската и Първата световна. Интересното е, че убиеца на министър-председателя Стамболийски Харлаков също е „жертва“ на комунизма. Както вървят нещата трети Народен съд ще има след края на т. нар. Преход.

  2. ….добре е пред този паметник да бъде уредена изложба от факсимилета на признанията на невинните пред Народния съд (учреден и потвърден от победителите в Втората световна вона – СССР,САЩ!!!!, Великобритания!!! и Франция!!)…както и имената на 26500-те героични герои…може за по-сигурен ефект да са 53000…или дори 53 000 000….

    1. „Помнещ“, а не преживял гнусните погроми, посочете Парламент от който са посечени не 1, не 2ма, а ШЕСТДЕСЕТ И СЕДЕМ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!?! И още, процедура, при която не съществува право на протест, на обжалване! В случая – през деня произнасят смъртни присъди, през нощта ги изпълняват! Защото не можете, млъкнете, не харчете на халос удивителни, които няма да ви помогнат да изглеждате невеж и жалък.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина