АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Цацаров: 12 досъдебни производства е завела прокуратурата към настоящия момент за евровота

Нарушенията не са драстични, обясни главният прокурор, който гласува в ОУ “Д-р Петър Берон“ в Пловдив

Таня Грозданова

Изборният ден до момента върви повече от спокойно, това мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров, който гласува в ОУ “Д-р Петър Берон“ в Пловдив.

„12 досъдебни производства е завела прокуратурата към настоящия момент във връзка с европейските избори. По данни към 18 часа снощи са заведени 147 преписки и 13 досъдебни производства, от които едното е прекратено,“ съобщи Цацаров. За сравнение той цитира статистика за предходните избори за Европарламент, когато сигналите са били над 500.

Нарушенията не са драстични, обясни главният прокурор. Във всеки град има дежурни прокурори, които са готови да реагират при евентуални нарушения, напомни Цацаров.

Той отказа подробности за видовете нарушения, като само си позволи да коментира, че болшинството са за купуване на гласове. Няма нещо ново, схемите са вариации на досегашните, посочи Цацаров.

Относно забраната медиите да публикуват екзит-полове на своите социални страници главният прокурор каза, че гледа на това като на законова разпоредба. Той напомни, че в социалните мрежи и сайтовете на някои медии, и сега могат да се видят прогнози във вид на кулинарни рецепти, програми и т.н.

Според личното му мнение, публикуването на междинни данни в изборния ден не би повлияло кой знае колко на хората. „Гласоподавателите, подобно на мен, са определили за кого да дадат гласа си, отдавна. Те не го решават днес.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина