АктуалноБългарияНовиниПод лупа

Средното увеличение на цените при електроенергията било с около 3%

Докато при топлофикациите услугите с три и половиназа страната

Интересното е, че Пловдив е точно на „средното“ за тока и два пъти над средното за ТЕЦ-а

Токът и парното поскъпват с по-малко заради алтернативния внос на газ, твърди КЕВР

Цените на тока за бита и малките фирми ще се увеличат средно с 2.9% от днес, а не с 3.5%, както се очакваше по-рано, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от Капитал. Той посочи, че за ЧЕЗ ръстът е 2.9%, за ЕВН – 2.97%, а за „Енерго-про“ тарифата се увеличава с 2.80%. На практика обаче крайните цени, които ще плащат потребителите, ще бъдат малко по-високи, тъй като в тях се включват и разходите за пренос и достъп до електропреносната мрежа, които също се увеличават.

При парното и топлата вода поскъпването ще е 3.53% средно за цялата страна, докато прогнозата бе за ръст от 4.5%.

На този фон цените обявени от ЕВН за топлоенергия са меко казано странни: „за клиентите на EVN Топлофикация в Пловдив от 1 юли 2019 г. e 97,58 лв. без ДДС за един мегаватчас. Това е увеличение със 7,4% спрямо цената до 30.06.2019 г., която беше 90,86 лв. без ДДС. С добавен ДДС крайната цена от 1 юли 2019 г. е 117,1 лв., при досегашна цена от 109,03 лв. с ДДС.“

Причината КЕВР да промени по-ранните си изчисления е намалението на цената на природния газ с 0.6 на сто от 1 юли, което стана факт, след като „Булгаргаз“ осъществи алтернативен внос на LNG през Гърция.

Припомняме ви и тях:

Ето още от колегите от Капител по темата „Как се променят тарифите“:

Електроразпределителните и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ имаха коренно различни предложения за новия ценови период. Най-голямо увеличение на цените поискаха от ЧЕЗ – с близо 11% на дневната и с над 51% на нощната тарифа. До голяма степен това се дължеше на предложения ръст на таксите за пренос и достъп – между 12% и 34%, които се начисляват на всеки мегаватчас потребена енергия както през деня, така и през нощта. Подобно бе искането и при ЕВН – скок от 4.6%. Докато от „Енерго-про“ бяха посочили, че сметките за тока трябва да се вдигнат с малко над 2%.

Причината за тези искания беше включването на всякакви разходи от страна на ЕРП-тата. Някои от тези искания са основателни – например разходите за енергийна ефективност, които дружествата трябва да правят по закон. Други са странни: например в случая на ЧЕЗ за „фирмено ребрандиране“, което ще е нужно след продажбата.

КЕВР обаче не призна нито едно от тези искания. Изчисленията на регулатора показват съвсем различни числа. Например ръстът на дневната и нощната тарифа при ЧЕЗ заедно с таксите за пренос е под 3%. При ЕВН и „Енерго-про“ пък цените скачат с около 3.1%.

След преизчисленията при топлофикациите вече няма двуцифрени скокове. Така потребителите на „Топлофикация Разград“ няма да плащат със 17.53% повече, както беше планирано, а само с 8.59% За клиентите на парното в Габрово поскъпването е сведено до 9.93% вместо 12.535. При „Топлофикация Враца“ също има сериозна корекция – вместо увеличение от 7.52% ръстът ще е 3.84%.

Иначе цената на „Топлофикация София“ за топлинни услуги нараства с 3.06%, за Пловдив – със 7.40%, за Плевен – с 6.03%, за Бургас – с 7.36 %, за Варна – с 1.90 %, а за Велико Търново – с 6.62 %.

Производството на ток става по-скъпо

Според решението на КЕВР от 1 юли Националната електрическа компания ще продава с 25% по-скъпо на електроразпределителните дружества. Причината е, че средната покупна цена на тока от различните производители (АЕЦ, ВЕЦ, ВЕИ и т.нар. американски ТЕЦ) се повишава от 128.38 до 145.98 лв./мВтч преди компенсирането от фонда „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС). Като се вземат предвид плащанията от ФСЕС към НЕК, покупната цена става 89.67 лв./мВтч при настояща 71.71 лева.

Ръстът е обоснован с поскъпването на въглеродните квоти, които НЕК е задължена да купува за американските ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал“, които при липсата на държавната централа ще осигуряват значителна част от тока за бита. В същото време цената на другия основен доставчик – АЕЦ „Козлодуй“, ще бъде намалена незначително от 54 до 53.9 лв./мВтч.

Това драматично увеличение обаче не се отразява в сметките на крайните потребителите, тъй като КЕВР намалява административните компоненти, които се начисляват към цената на тока за бита. В случая цена „Задължения към обществото“ се понижава от 36.75 лв./мВтч до 19.57 лв./мВтч. По този начин ще има преразпределение на финансовите потоци в регулирания пазар на електроенергия, като вместо държавата да събира допълнителни такси чрез НЕК или фонда „Сигурност на електроенергийната система“, с които след това да компенсира ВЕИ и т.нар. американски топлоцентрали, самите производители ще получават по-висока цена за енергията си.

Този модел в много по-голяма степен се доближава до либерализирания пазар и по-добре отразява реалните разходи за производството на ток.

Снимка: Анелия Николова/Капитал

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина