АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Славчо Атанасов настоява за задължителен приемен ден за всички кметове

Бившият кмет внася предложение за промяната в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с което градоначалниците да бъдат задължени да се срещат с граждани

Бившият кмет на Пловдив и настоящ народен представител Славчо Атанасов внася предложение за промяната в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с което кметовете да бъдат задължени да имат приемен ден за граждани. Той настоява връзката между представителите на местната власт и техните избиратели да бъде гарантирана, тъй като е от основно значение за управлението на една община.

„Отношението към хората е най-силното оръжие на един кмет. Неговата власт произлиза именно от гражданите, защото е избран от тях, е не е назначен чиновник. Затова винаги съм имал приемен ден всеки ден и никога не съм си позволявал да се крия от хората и проблемите им. За мен е недопустимо и скандално, когато чувам, че някой кмет е абсолютно недостъпен или неоткриваем и хората с години нямат възможност да се срещнат с него. Това не е отговаря на съвременните схващания за демократично управление и трябва да се промени. И след като има кметове, на които не достига смелост и достойнство да се изправят очи в очи пред хората, които са ги избрали, аз считам за редно и в интерес на гражданите приемният ден в администрацията да стане задължителен. По тази причина изготвих и внасям в народното събрание предложение за промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация”, казва Славчо Атанасов.

Той припомня, че във въпросния закон са постановени всичките права и задължения на кметовете и администрацията.

„Моето предложение предвижда допълнение в точките на член 17, определящ участието на гражданите в управлението на общината, който ще добие допълнителен нов текст: „За осигуряване на участие в управлението, органите на изпълнителната власт в общината, съответно в района, се определя ден от седмицата за прием на гражданите.“ Така самият закон вече ще гарантира връзката между избраните кметове и гражданите, която според мен е от основно значение за управлението на една община. Защото достъпът до администрацията означава и контрол от страна на хората върху нейната работа. Не случайно признатите за успешни кметове на световни мегаполиси – Дмитрий Лужков в Москва, Рудолф Джулиани в Ню Йорк, Кадир Топбаш в Истанбул, споделят едно и също, че винаги в работата си са се ръководели от близкия и непрекъснат контакт със своите граждани. Аз също съм следвал този принцип като кмет на Пловдив и той се е доказал в практиката. Задължителният приемен ден ще се отнася за всички избираеми кметове – на големите общини, на районните кметства в градовете и кметовете на кметства. Само така ще се промени манталитетът на администрацията и тя ще започне да работи с внимание и грижа към хората”, допълва бившият градоначалник.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина