АктуалноГласовеМненияНовини

Свен Сьорен Байер: Изненадвам се, че се говори за Кулата, а не за артистите, които ще се качат на нея

Такава сцена не сме правили преди, признава основателят на немската артистична компания „Phase7”, която организира откриването на Пловдив- Европейска столица на културата  

80 процента от бюджета на събитието се харчи тук, в България. Тези средства остават тук, обяви Байер

Основателят на немската артистична компания „Phase7” Свен Сьорен Байер е артистичният директор на откриващото събитие на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. В момента Байер и екипът му работят по изграждането на 30-метровата сцена на бул. „Цар Борис III Обединител”, върху която ще се случи церемонията за старта на ЕСК 2019 на 12 януари. „Phase7” имат огромен опит в осъществяването на подобни мащабни мероприятия. Стават изключително разпознаваеми през 2001г. , когато организират откриването на германското канцлерство. Едно от знаковите шоута на компанията е събитието им за 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Свен и екипът му работят по откриващото събитие на друга европейска столица на културата- шведският град Умео. Там работят при минус 25 градуса, върху замръзнала река.  Тази година в Тайван компанията е открила Националния център за сценични изкуства. Следващото им голямо планирано събитие е в Хонг Конг. Със Свен Сьорен Байер разговаря Иво Дернев.

Мнозина чертаят апокалиптична картина при откриването на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Има дори притеснения, че Кулата може да рухне в едно с подлеза или пък няма гаранции за сигурността на хората, които ще участват в церемонията върху съоръжението. Можете ли да успокоите публиката?

Ние строим сцена, а не някакво изключителна, извънземна конструкция. Това за нас е едно нормално съоръжение, което просто има някои предимства. В момента правим нещо обичайно, което сме правили много пъти. Искаме само да е по-високо, за да има по-голяма видимост. Причината да строим кула е да се вижда от всички страни от много, много хора. Затова е на няколко етажа, като на всеки етаж ще има изпълнители, за да могат хората от различни позиции да виждат добре. Нашата сцена ще е с 360- градусова видимост, което означава, че хората ще виждат от далеч и ще могат да бъдат визуално близо до сцената. Идеята на самата кула е да се създаде лице на откриващото събитие, тя да е основният елемент и ние я използваме като светлинна и видео скулптура. За да успокоя хората, че всичко ще мине добре, ще подчертая, че разчитаме на много добри експерти във всеки от етапите в процеса. От една страна разчитаме на швейцарските специалисти от компания NUSSLI, която отговаря за конструирането на кулата. Екипът й има много богат опит със строежите на временни конструкции. От друга страна, за подиумите и техническите елементи отговаря Жокер Медия, която е компанията с най-богат опит в България при подобни проекти.

Конструирали ли сте подобно съоръжение досега? Как ще бъде запомнено то, според вас- с напрежението, което се създаде или с шоу, с което ще можем да се гордеем?

Това е напълно нова идея, тъй като за нас би било скучно всеки път да строим еднаква сцена. Тя ни хрумна, когато започнахме да създаваме своята концепция за откриването, с която спечелихме конкурса. За нас като артисти това е изключителен процес и сме много щастливи, че имаме шанса да участваме в него. Кулата е напълно ново съоръжение, каквото ние не строим всеки ден. Правили сме конструкция с почти същите обеми в Тайван. Но такава сцена не сме правили преди.

Колкото до качеството на нашата работа, хората трябва да преценят и отсъдят, след като видят резултата от нея. Опитваме се да направим велико шоу. Сигурни сме, че всички артисти, които ще бъдат на сцената, ще направят едно незабравимо събитие. За нас е голяма чест, че на тази сцена ще се качат артисти като Теодосий Спасов и Валя Балканска, младите артисти от града, операта, немският музикант Шилер,  подкрепени сме от спортните клубове и от гражданите на Пловдив. Как да не очакваме да бъде велико шоу? Очакваме. Но не заради нашата работа, а заради хората на самата сцена. В случая ще използваме най-новите технологии, за да създадем емоции. Но не те са най-важни. По-важните са изпълнителите на сцената. Затова създадохме 360-градусова конструкция с надеждата публиката да подкрепи артистите в тяхната емоция и музика. Такава е нашата идея. Тук не става въпрос да построим просто една кула. Наистина съм изненадан, че се говори толкова много за нея. Аз бих желал да се говори повече за артистите, защото за мен сцената е просто един инструмент. Да, това е нова, различна сцена и се надявам да изглежда добре, но в крайна сметка това е просто една хубава сцена. Тя няма да промени музиката на Теодосий. Може би ще го издигне нагоре по начин, по който всички да го видят. И това е причината да има кула- хората на Тримонциум да могат да го видят.

Как намирате въобще това сравнение с Вавилонска кула и за първи път ли работите в такава атмосфера- осезаемо е, че в града има напрежение?

Като артист, ако твърде много обръщаш внимание и си загрижен на това какво приказват хората преди да си свършил работата си, то ти си загубен. Ние създадохме концепцията заедно с града. Взехме решение след дълги, дълги разговори с фондацията, с общината, с много експерти в различни сфери. Имаше дискусия за това къде да е разположена сцената, как да я построим, как да я направим видима отвсякъде. Решението е плод на работа на всички, заедно. Това всъщност е и Пловдив 2019- заедно. Такъв символ е и самата сцена. Затова и толкова важно за нас бе да ангажираме със събитието много артисти и граждани на Пловдив. Колкото до това Вавилонска кула… да мислиш как някой друг е наименувал твоята работа, за мен няма логика. Ние сме живи артисти. И не рисуваме картина. Кулата няма да остане тук завинаги. Тя е създадена за момента на празнуването на старта на Пловдив 2019. Каня всички на шоуто, а после да съдят, защото тук правим събитие на живо, а не строим някаква кула, която ще остане завинаги в центъра на града. Това е момент да бъдем заедно и това искаме ние.

Всъщност имате ли това чувство за Заедност във времето, в което сте тук?

Ще дам такъв пример. Работим с хората от фондацията, които отговарят за всичките доброволци. И всички тези хора, които искат да се качат на сцената. Става въпрос и за деца, и за студенти, и за възрастни хора, които искат да са част от събитието. Това за мен е знак, че има заедност. А моето лично усещане е, че никога нямаме достатъчно заедност. Мисля обаче, че Пловдив е като мини Европа. Градът има много малцинства. Също като Европа. Трябва да се научим да живеем заедно. Ако хората в Европа не се научат да живеят заедно, това ще ни отведе до средновековните времена.

Има много коментари, че събитието е твърде скъпо. Така ли е всъщност спрямо вашия опит?

Хората го възприемат за скъпо, тъй като го правят от гледна точка на българския стандарт. Ако го сравним по бюджет с откриването на други европейски столици на културата, е някъде в средата като бюджет. Но например, закриващата церемония в една от столиците, Ставангер в Норвегия, бе двойно по-скъпа, а шоуто бе в пъти по-малко. Ние имаме възможността да направим много по-голямо шоу, с по-малко пари. Но важното е друго. Че 80 процента от бюджета на събитието се харчи тук, в България. Тези средства остават тук. Това подпомага локалния бизнес- работим с много български компании за реализирането на откриването.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. нямаме съмнения за немската фирма и строежа, дали е за култура това лил за откриване на европейско първенство по футбол каза:

    Самите пщинари са чалга отвсякъде, личи им от далече, само кулата та кулата, еск не била тотев , а кулата, кулата това , кулата онова…та накрая имало и артисти по нея

  2. Та кои са артистите? Как хората да се интересуват от тях, като от общината и фондацията само тръбят за кулата като основа на събитието. Събитие за което е по-важна някаква временна конструкция, а не съдържанието. Все едно на коктейл да ви поднесат лайна в кристални чаши и най-важното да са чашите!!!

  3. Никой от ЕС не ни тачи, защото знаят, че нашите управляващи са руски троянски кон в ЕС! Когато се откачим от комунистите-мафиоти, тогава ще ни уважават!

  4. Интересен факт е, че немската национална телевизия обяви на 01.01.2019 по централните новини европейските столици на културата за 2019 Пловдив-България и Матера- Италия. След което подледваха 5 минути за Матера, а Пловдив дори не беше повече споменат.
    И да отворим очи и нека попитаме, на какво прича градът ни в момента г-н Тотев? За това събитие се знае с години, а всичко изглежда сякаш сте разбрали едва в края на 2018. Фарс

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина