АктуалноГрадътНовини

Показват на бъдещи гимназисти от Пловдив какво е да работиш в индустрията

Първи практически урок на Образователно-индустриалният борд в града доказва, че да работиш в завод е престижно

Децата разбраха къде грешат в Холивуд при пожароизвестяването

Таня Грозданова

Двадесет ученици от VI „в“ клас от ОУ „Яне Сандански“ видяха на практика какво е оптичен кабел, как действа системата за картови разплащания в мола и от къде паркоматите знаят колко ресто да върнат. Прогимназистите присъстваха на първия практически урок във фирма „Анди“, който се организира от Образователно-индустриалният борд на Пловдив.

Организацията бе създадена преди около две години от Министерство на образованието, Общината и бизнеса в града и региона, като Пловдив бе първия град с такава структура, припомни кметът Иван Тотев, който присъства на събитието.

„Целта е да се популяризира бизнес индустрията в града и професионалното образование. Отчетохме през последните години, че много голяма част от родителите не знаят какво се случва в индустриалния сектор през последните 20 години. В част от обществото още битуват  старите стереотипи за мръсното производство.  Най-важното  е да сменим имиджа на сектора. Той е много високо технологичен, чисто, заплащането е много добро и да работиш в такава компания всъщност е престижно,“ коментира градоначалникът.  

Докосването на децата до това което се случва в индустрията е много важно за бъдещите им професионални насоки, категорична е и класната им Пенка Кирова. Класът ѝ е с разширено изучаване на математика, с интереси към технологиите и допълнителни часове по роботика.

„За първи път са в такава фирма. Страхотна лекция, представена по атрактивен начин. Те се радват на възможността да се докосват до тези устройства,“ каза класният ръководител.

В учебната зала на фирмата за сигнално-охранителна техника шестокласниците видяха на видео клип с Меси какво е хардуер и софтуер, и каква е връзката между тях.

Освен това лекторите им показаха как работят чиповете за отключване на входните врати на жилищата им и предизвикаха фурор, разкривайки им тайно какви са грешките с пожароизвестяването в холивудските продукции.

Управителят на фирмата Светозар Андреев потвърди пред журналисти, че секторът има проблем с кадрите.

„Целта с колегите е да запалим в децата искрица да изучават приложни специалности, както и  софтуерни, и хардуерни. Всички имаме проблем с намирането на кадри. Дефицитът на технически кадри е огромен – инженери, техници, заварчици, машиностроители – за сметка на излишъка на мениджърски и езикови специалности.“

200 деца от пет пловдивски училища са включени в програмата към момента. Те са имали вече лекционни курсове в училище. Проведени са срещи и разговори с родители и сега е финалния етап, в който да видят какво на живо се случва в един завод. Така на практика започва ранното кариерно ориентиране, което е и нашата цел, уточни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

През декември ще има обобщен доклад за нагласите на децата, родителите и нуждите на бизнеса, в следствие на приключване на този етап от програмата, за да се направи анализ с поглед в напред, допълни Стоянов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина