АктуалноГрадътНовини

Обсъждат варианти да запазят Бетонния мост

Мостът може да бъде повдигнат на нужната височина и да се изгради нова транспортна рампа

На дискусията в Областна управа обсъдиха и бъдещето на западната и южна дъга на околовръстното шосе

Бетонният мост, който е една от връзките на централната част на Пловдив с Кючук париж, може и да бъде запазен. Вариантите за това бяха обсъдени днес на среща с множество експерти в Областна управа. Доскорошните планове включваха премахването на моста, поради изискванията за обновеното скоростно трасе на жп-линията Пловдив-Свиленград.

Искането за запазване на моста е дошло от представители на сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Те са настояли и за по-бързо изграждане на връзката „Модър-Царевец“.

Експертите бяха категорични, че и двете съоръжения са от изключително важно значение, защото обслужват различни транспортни посоки и имат различни характеристики. Архитектите подчертаха, че има възможност за различни технически решения за повдигането на Бетонния мост до необходимото ниво и дори би могло да се изгради още една транспортна рампа.

Генералният директор на НКЖИ – инж. Красимир Папукчийски се съгласи с идеята да се работи в посока на запазване на Бетонния мост, но след като бъде изготвен идейният проект и станат ясни техническите параметри на пробива под Централна гара. След това ще бъде дадено задание за изготвяне и на идеен проект, който да намери най-удачното техническо решение за запазване на Бетонния мост, защото той е важно пътно съоръжение в града.

Проектът „Развитие на железопътен възел Пловдив“ е на обща стойност 103 477 234 евро, от тях 87 955 649 евро са по линия на Механизма на свързване на Европа (МСЕ) и 15 521 585 евро национално съфинансиране. Дейностите по проекта включват мoдepнизaция нa жeлeзния път, ĸoнтaĸтнaта мpeжa и cиcтeмите зa cигнaлизaция и тeлeĸoмyниĸaции в жeлeзoпътни yчacтъци Πлoвдив-Kpyмoвo и Πлoвдив–Cĸyтape, вĸлючитeлнo в гapитe Πлoвдив paзпpeдeлитeлнa, Kpyмoвo, Cĸyтape и paздeлeн пocт „Tpaĸия”.

На срещата беше обсъден проектът за пробив под Централна гара, бъдещето на Бетонния мост и Модър-Царевец. Присъстваха Генералният директор на НКЖИ – инж. Красимир Папукчийски, директорът на ОДМВР – Пловдив ст. Комисар Илков, представители на сдружение „Бизнесът за Пловдив“, архитекти, инженери и експерти.

В Областна управа бе проведена и втора среща, свързана с 0коловръстното шосе.

Беше проведена и втора среща, на която беше обсъдено изготвянето на ново задание за проектиране на Западен обходен път на Пловдив. На нея присъстваха инж. Иван Досев – член на УС на АПИ, директорът на дирекция „Инвестиционна проектиране и отчуждители процедури“ в АПИ – инж. Ася Чипева и експерти от АПИ, шефът на Областно пътно управление – Пламен Райчев, представители и кметове на общините Пловдив, Родопи, Марица и Куклен, членове на „Бизнесът за Пловдив“, КЦМ и експерти.

Темата на обсъждането беше изготвяне на задание за проектиране на Околовръстно шосе – пътни възли и кръгови кръстовища, преминаване на жп линията  на КЦМ, разширение на пътен възел на Пазарджишко шосе.

По време на срещата бяха обсъдени варианти за облекчаването на трафика по едни от най-натоварените пътни връзки  –  кръговото кръстовище на пътя за Пазарджик и на изхода на Пловдив в посока Асеновград.

Инж. Ася Чипева разясни, че изготвения през 2015 г. проект за Западен обходен път на Пловдив е спрян, защото при него не са предвидени локални платна  и адекватни пресичания на републикански и общински пътища. Недоволство в обществеността предизвиква и изместването на трасето в посока Зеленчукова борса, което се е наложило поради доклад по ОВОС.

За да бъдат изчистени всички неясноти, беше взето решение, всички участници в срещата в десет дневен срок да заявят своите изисквания за пътни връзки и локали, които ще бъдат включени в заданието за изготвяне на нов идеен проект.

Представители на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ настояха двете кръгови кръстовища – на Пазарджишко и Асеновградско, както и мостът над река Марица да бъдат заложени като самостоятелни пътни обекти, за да може процедурите по тяхната реконструкция да започнат в максимално кратки срокове. Те заявиха, че ще дарят финансирания от тях идеен проект за естакада, която да свързва на две нива пътя Пловдив-Асеновград и след като бъде одобрен от експертите на АПИ, да започне изготвянето на техническо проектиране.

Областният управител назначи нова среща на 05 юли, на която ще бъдат обсъдени всички писмени предложения, които ще бъдат включени от експертите на АПИ в заданието за изготвяне на новия идеен проект за Западен обходен път на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. ИНТЕРЕСНИЧКО И ПОЛИТКОРЕКТНИЧКО Е КАК ПОДАЛЬОШАТА ЗАКРИВА ТАКВАЗИ ШЧЕКОТЛИВА ТЕМА ОЩЕ ВЕЧЕРТА НА СЪЩИЯ ДЕН, ДА НЕ БИ ДА СЕ РАЗЧУЕ.
    ДОКАТО НА ПРЕДЕН ПЛАН НАЙ-ГОРЕ В ТИКЕРА ФИГУРИРА ЗАВИНАГИ НОВИНАТА ЗА „СТОЯНКА МУТАФОВА“ ОТ 11 АПРИЛ.
    И ДР. ПОДОБНИ ИЗКОПАЕМИ (А КОТКА И ПИШКА И ПОДОБНИ ПРОДАЖБИ?)
    ХВАЛА

  2. 1. САМАТА ИДЕЯ ЗА „ПОДЛЕЗ“ Е ИДИОТИЗЪМ.
    (ХРИСТО МИШЕВ, НОВ ГРАЖДАНИН ОТ КОЗАРСКО СЕ ПЛАШЕШЕ ОТ „ТАКСЕТА“, ТА . . . В 70-ТЕ)
    ЖАЛКИЯТ ПРОВИНЦИАЛЕН ТРАФИК В НАШЕ СЕЛО НЕ ОПРАВДАВА ОГРОМНАТА РАЗНОСКА ДА КОПАЕШ ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА (В СИЕНИТА???), ЗА ДА МОЖЕ СУЛЬО ДА ПРЕКОСИ (МАЙКИ С КОЛИЧКИ ЛИ?)
    КЪДЕТО ИМА ИСТИНСКИ ТРАФИК -ПОГЛЕДНИ В БРУКЛИН, ПИШЕ СЕ BROOKLYN, НЕ КОПАЯТ ЗА ПЕШЕХОДЦИ. ТАМ ДОЛУ Е МЯСТОТО ЗА МЕТРОТО.
    ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ, КМЕТЕ! МА’НИ ГИ ТИ АБТОБУСАДЖИЙСКИТЕ ОРТАЦИ.
    2. СЛЕД КАТО СМЕ СЕ ОХАРЧИЛИ ДА КОПАЕМ „ЗА ПЕШЕХОДНО ПРЕСИЧАНЕ“
    ИДИОТИЗЪМ №2 Е ДА ОТНЕМАМЕ ОТТАМ КВАДРАТНИ ПЕДИ ЗА . . . ТЪРГОВИЯ.
    НЯМА СМЕТКА.
    ДЕ Е КИРО – НА КИРИЯ.
    НИЕ КАТО / АКО СЛЕЗЕМ ДОЛЕ ДА ПРЕКОСИМЕ „БОЛИВАРДО“ ИГЛА НеМА ДА ЗАКУПИМЕ.
    3. РАЗНОСКАТА ЗА ТАРАБИ ПО БОЛИВАРДО ДА МИ ПОПРЕЧАТ ДА ПРЕСИЧАМ Е ИДИОТИЗЪМ №3.
    ТАРАБИ НИКАКВИ НеМА У БРУКЛИН.
    ПРЕСИЧАТ СИ ЛЮДЕТЕ – НА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА.
    ((СОФИЯНЦИТЕ ЗАЗИДАХА ГОЛЕМИ БОГАТО ОФОРМЕНИ ПОДЗЕМИЯ СРЕЩУ ТРАНСПОРТНАТА – БЕЛЯ РАБОТА, МРЪСОТИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НЕ МОЖ’ НАКАРА НИКОЯ БУДАЛА ДА СЛЕЗЕ ТАМ))
    ТЪРГОВИЙКА НА ДРЕБНО ЛИ? ХА!
    СМеХ, МАЙНИ!

  3. Пловдив се управлява от некадърници не от вчера, не от клептокрацията на крадливия мамин ИМПЕРИАЛист инджинеринг Иб. Тотев, а още от Куршум Хан и от Марково Тепе направено на скъпоценни павета за радост на сегашните асфалтаджийски мафиоти. Безброй примери да не ги изброяваме, всеки ги знае.

    Подлези?

    Големият джумбуш ПРЕДСТОИ НА ГАРАТА, където ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА щели да прокарват трафика от Града към Кючука, сякаш са кьорави, че мижавото пешеходно подлезче обслужващо пътниците и коловозите се наводнява при всеки дъждец.

    Срам и ПОЗОР за ЕСК2019, кмете! (Бил предупредил, милият, че ремонтът под Пощата нямало да предотврати наводнения, там била друга далаве… пардон, “идеята” за милионите! Да оставим, че стари кореняци пловдивчани помнят дали изобщо беше потребен такъв идиотски подлез без развръзки, унищожил площад ХанКрум с Окръжието, както и ОтецПаисий която беше транспортен гръбнак).

    Да оставим, че “търговия” на дребно В ПОДЛЕЗ е идиотизъм: аз оттам игла няма да купя, ако се наканя да сляза то е за да прекося набързо и безопасно.

    Да оставим, че “трафик” в провинциален БГстан няма плашещ, то и в Бруклин никой не копае за пешеходно прекосяване. Софиянци даже зазидаха големи оформени подземия срещу Транспортна Болница, понеже са само БЕЛЯ РАБОТА, мръсотия и престъпления.

    НО НА ГАРАТА “ПОДОБРЯВАНЕТО” ЩЕ БЪДЕ МАЩАБНО И ЗА ПОКОЛЕНИЯ, ТАМ ЦЯЛА ЦЕНТРАЛНА ЗОНА ЩЕ СТАНЕ НЕПРОХОДИМА ЗА ПЕШЕХОДЦИ, ПЕНСИОНЕРИ И ДАНЪКОПЛАТЦИ ЗАРАДИ СТРАХОВИТИТЕ ДУПКИ, ИЗКОПИ, РАМПИ, СТЪЛБИЩА, ПИКАЛНИЦИ . . . ЕЛЕГАНЦИЯ ФРАНЦИЯ.

    Китайците половин Африка прекосиха високо над жирафите с леки метални премоствания за железници и автотрафик – без да завземват никакви територии и квадратури.

    Мъдрите нашенски БУТАЧИ щели да събарят Бетонния мост оти скоростните (?!?) влаци искали височина; ами будала, тогава що не свалиш РЕЛСИТЕ по-ниско, доколкото трябва; а и никакви “скорости” през “МАЛКА ГАРА“ Пловдив няма нужда да ни пробутвате.

    БДЖ, на пръсти в Града!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина