АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Най-новите заведения в Капана 2019

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата се стреми редовно да споделя всичко актуално,а поводът днес е отварянето на няколко заведения в първата половина на 2019-а

Ако има едно място, в което всички в Града под тепетата се „губим” постоянно, то това безспорно е Капана. Кварталът на творческите индустрии в последните няколко години се оформи като една от най-притегателните точки за местните и туристите. И докато посещаващите Пловдив за ден-два най-често го разглеждат през деня и удивено бродят из калдъръмените улички, то жителите знаят, че вечер това е парти дестинацията. Особено лятото от всяка къща се чува музика, смях и буквално се чудиш кое заведение точно да изпробваш. Затова не е и чудно, че тук те постоянно се сменят. Отварят се нови, изпробват се концепции, или –  за съжаление,  любими местенце се затварят, за да се появи нещо ново на тяхно място.

Екипът на единствения дигитален гид под тепетата се стреми редовно да споделя всичко актуално, което се случва в града, а поводът днес е отварянето на няколко заведения в първата половина на 2019-а.

Започваме със самата условна граница на квартала или района около Джумая Джамия. Там, в самото начало на лятото отвори ново местенце за джелато в Пловдив. Arcobaleno e марка премиум сладолед, приготвен по традиционна италианска рецепта. Той е въплъщение на великолепен вкус и високо качество. Характеризира се с плътна и гладка структура, топи се бавно и на място наистина ще откриете доста голямо разнообразие от предлагани варианти. Черен сусам, зелен чай – матча сладолед и свеж кукис вкус са само малка част от предложенията. Освен на леденото изкушение на място може да се насладите и на сладоледени торти, чийзкейкове и кафе-специалитети на италианския бранд Illy.

Само пресечка по-надолу, свивайки посока Капана, ще попаднете и на неустоимия аромат на дърпано месце, който се носи от Meat’N’Go. Шеф Явор Калинин е добре познат на ценителите  на добре приготвените и овкусени мръвки. От няколко години той развива иновативен подход в кулинарията, а именно опушените меса. След успешният проект Mavruda BBQ Hot Spot, дойде времето и на Капана да бъде запленен от Low’N’Slow магията. Месото се приготвя много бавно и тъй като технологията отнема часове, те са изложени готови в топла витрина, откъдето могат директно да се сервират в порция, на грамаж или в бургер. Освен пушените меса, може да изберете и бавноготвени, които чрез различни маринати и глазировки също се отличават с характерен и запомнящ се вкус. Характерно за обекта е приготвянето на месо на BBQ on Fire – суровото, специално селектирано месо се изпича на жива жар пред самия клиент, след като си го е избрал от хладилната витрина. Очакват ви домашно месени кюфтета от мляно месо, наденици, кебапчета и свински гърди в масло по тайна рецепта. Отличителен елемент по отношение на храната са уникалните крафт бургери, които могат да са приготвени както с месо от бавно-готвените предложения, така и с месо от BBQ-то.

Навлизайки още по-навътре из криволичещите улички, се оказваме и до мястото, където стрес няма. Айлякрия е гастро бар, в който всеки може успешно да пребори напрежението от ежедневието – по своя си начин. Дали с малиново вино, с вкусен родопски клин, или пък с розови доматки и алкохолна напитка – лично решение. Интересно меню с традиционни напитки и някои наистина неочаквани туистове са само малка част от доводите, заради които си струва да го изпробвате. А съвсем оставяме настрана, че айлякът в Пловдив си е състояние на духа, което е абсолютно задължително да се изпита.

Озоваваме се и на една от най-оживените локации в Капана. Христо Дюкмеджиев си е на направо главната артерия в квартала, а само в първите няколко месеца от годината и двете ѝ страни се изпълниха с нови местенца. На мястото на така обичаните Весели палачинки в края на май отвори ресторант Вертиго. Той е малък домашен ресторант, оформен и подреден в арт индъстриъл стил с много цвят и авторски решения от собственика. Вкусно меню и интересни лимонади от глухарче и роза са малка част от предлаганото, а и през делничните дни може да избирате от обедно меню.

Отново на същата улица бившата галерия „Ластици” вече е дом на най-новото място за сладолед в Пловдив. В момента приготовленията по откриването текат с пълна сила, но лятото в Капана определено ще е още по-прохладно с възможността да си грабнеш наслада във фунийка само на крачка от любимия бар или ресторант например.

ARTиШОК също вече изглежда напълно готов отвън, но каква ще е идеята зад мястото с провокативното наименование предстои да разберем съвсем скоро.

И отново на същата улица, на самия ъгъл посока спирката,  от няколко месеца вече има и нова пекарна, която посреща ранобудниците в Капана с прясно ухаещи лакомства.  В Bakeland ще намерите домашни сладки, пухкави кроасани, бонбони от кашу и примамливи соленки. А домашните кексове и браунито наистина си заслужава час повече във фитнеса.

Намерихте ли вече вашето ново любимо място под тепетата?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина