АктуалноЗабравеният градНовини

Култово място за среща от миналото: Кино „Балкан”

Фоторазходка из една от емблематичните точки за среща под тепетата

Сградата не е само бингото, Макдоналдс и Дриймс, по етажите има множество офиси, част от които пазят частично архитектурата от дългата история на постройката

Едно от класическите места за среща в града под тепетата е сградата на бившето кино „Балкан”, по – известна днес като „Бингото”. Култовата точка е кръстовище от много места – може да идвате от подлеза на Понеделник пазара, от Гроздовия пазар и, разбира се, от всякъде по Главната. Така „Бингото“ е идеалното място за срещи на пловдивчани.

В оригиналния проект на  софийския арх. Константин Панайотов от 1939 година тя е била удивителна – по-ниска от днешното тяло, с огромна тераса и сладкарница на последния етаж, от която се е откривала вълшебна гледка към Родопите. През социализма сградата е надстроена и терасата е унищожена. Впоследствие мястото е предпочитано за бинго зали и казина.

Сградата обаче не е само бингото, Макдоналдса и Дриймса. По етажите има множество офиси, част от които пазят архитектурата, която не е унищожена през дългата история на постройката. Но кои са запазените неща от оригиналната сграда?

Това са коридорите на сградата, които вървят извити също, както фасадата и пода, който е с изградена прекрасна черно-бяла мозайка в ленти, типична за периода от 1930-те години. На стълбищните площадки можем да видим друг типичен мотив – шахматни черно-бели квадрати. Интересни са и големите широки пространства в средата на тези коридори, които приличат на чакални за офисите, които също са със специфичен дизайн в мозайката.

За повечето от нас, обаче, това ще остане мястото, където можеше да срещнеш самотен младеж с цвете да чака любимата си или пък шумна компания – последния закъснял.

Източник: Lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина