АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

Историята на магазин „Евмолпия“ (СНИМКИ)

Сградата окончателно отива в историята, като новият хотел ще е само спомен за нея

Сградата, построена през 1980-те, има както интересен вид отвън, така и много добре направен интериор

Теодор Караколев

От няколко седмици върви преустройството на магазин „Евмолпия“ в хотел. Част от сградата преди години се превърна в ресторант, а днес и останалите площи вече ще загубят стария си вид, за да продължат живота си, като хотелски комплекс.

В последните малко повече от 10 години магазинът изцяло загуби своя автентичен вид, като постепенно наемателите напускаха или изоставяха сградата. Сградата, открита през 80-те все още напомняше на себе си през 90-те, като в годините след 2000-а постепенно изгуби изцяло своята оригинална идея, а сега вече краят ѝ сякаш е изцяло предизвестен и очакван. Как обаче започна историята ѝ?

Търговският комплекс „Евмолпия“ е построен в типична за първата половина на 80-те архитектура – открит бетон и видими конструктивни елементи, като колони и трегери. Интересна е връзката с друга сграда в подобен дух – дългият блок зад магазина, който също има интересни бетонни колони на партерния етаж.

Архитект е Мария Сапунджиева, автор на редица други интересни сгради, както и цели урбанистични планове, като например на ЖР „Тракия“. Тя е родена през 1932 година, завършва през 1956 година, след което работи в Пловдив. Най-интересните ѝ проекти определено са през 80-те. Инженери са Драгия Алексиев и Николина Петрова.

Самият търговски комплекс всъщност приютява няколко по-големи и множество по-малки магазини. Двата големи са магазин „Образцов дом“ и магазин „Направи си сам“. Вътре е разположен и РУМ – в който има и множество по-малки магазини за дрехи, обувки, текстил и др. Има и заведения – кафе-ресторант, летен бар бюфет и др.

След промените в годините след 10 ноември 1989 година, постепенно през 90-те помещенията променят функциите си. Дълги години имаше множество магазини, кафенета и др. Интересна бе „конкуренцията“ с пазара по улица „Капитан Райчо“, който в последствие през първото десетилетие на новия век бе разрушен, за да се изградят съвременните търговски и офис комплекси, като „Гранд“ и „Маркет Център“. Така се стигна и до последните 4-5 години, в които сградата изцяло промени своите функции.

В стария си вид от 80-те години сградата бе от най-интересните в Пловдив, строени в този период. Освен решенията за фасадата – интересните оформени с бетон парапети и стълбище, погледа привличаха също и надписите. Графичните елементи в интериора също са били стилно направени. Елементи като касетирания таван на места или оберлихта също са били изключително атрактивни.

снимки: Списание „Архитектура“, 1985 година

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

9 коментари

  1. Изпрати го да се изучи, да се дипломира като си вземе ОЦЕНКИ за положените изпити (па макар и ветеринарни – може, може! И за СЕМ се приема!) па чак тогава да поучава архитектурната Колегия и да раздава . . . „ОЦЕНКИ“

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина