АктуалноМненияНовиниПод ножа

Взимат спешни мерки срещу шума от Ядрото в Капана

Ситуацията там е много неприятна, имаме купища жалби заради масовите сбирки в публичното пространство, заяви кметът

Обмисля се отнемането на удълженото работно време на денонощните магазини в зоната, от които тийнейджъри си набавят бира

Патрулиращи частни охранители ще всяват ред и спокойствие в квартала

Иво Дернев

Нови мерки за сигурността и за спокойствието в Капана предприема Община Пловдив. За това информира днес кметът Иван Тотев. Причината е случващото се на откритото публично пространство Ядрото в квартала на творческите индустрии, срещу което в администрацията са входирани десетки оплаквания само в последните няколко седмици.

„Прекалено много станаха жалбите за шум от Ядрото. По наши наблюдения дори вече хората избягват и през деня мястото, а това е проблем, който ще решим. Утре правим широка среща с кмета на район Централен и зам.-кмета по сигурността, на която ще обсъдим какво точно трябва да се случи в публичните пространства в центъра на града. Защото става така, че ние променяме градската среда, за да бъде за хората, но после тези публични пространства стават само за част от хората. Ситуацията в Ядрото е неприятна. Може би ще стигнем дори до момент, в който да отнемем удълженото работно време на денонощните магазини в зоната на Капана, тъй като не можем да ги контролираме. Има закони, които са ясни и които трябва да се спазват. Но не се случва. Продажба на алкохол на деца под 18 години е забранено и това е ясно разписано. Но ние не можем да сме пъдари. Затова ще стартираме проверки в по-късните часове, за да видим как се продава алкохол и откъде се купува той. Но категорично ще вземем мерки”, подчерта Иван Тотев днес.

Една от предвижданите идеи за справяне с проблема е сключване на договор с частна охранителна фирма за Капана. Намерението на кметството е в квартала да патрулира обходна двойка от по-млади и в силата си охранители, които да са в непрекъснат контакт със служителите на Общинска охрана и с полицията.

„Имаме няколко опции, които сме решили да приложим, но в никакъв случай това на Ядрото не трябва да продължава така. Същото се отнася и за зоната около Джумая джамията и за още  няколко места в центъра. Ще сложим табели, които много ясно да заявяват, че консумацията на алкохол и вдигането на шум там след десет часа са забранени. За да не влизаме в режим „Не съм информиран, не знам”. Освен това в повечето случаи хората там са непълнолетни, което създава проблем при евентуално санкциониране. Твърдо решени сме да се справим с казуса, защото все пак говорим за някакъв имидж на града, който градим толкова много време и толкова усърдно. Не искаме да минем във вариант, в който да затваряме, заграждаме, забраняваме. Искаме тези обществени пространства да са отворени и да са за всеки, но да се знае как да се ползват тези обществени пространства. Категорично през 2019 година трябва да гарантираме сигурността и спокойствието на хората”, заяви кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Хайде и на главната след Халите, особено към изцъклената „барабаниска“ и неистовия и вой , както и към „маестро“..Багхван с легена ..и брадата.Тези арт ??изпълзяват, след работното време на обшинска охрана и раздират т.н.обществено пространство с грухтене , цвилене ,мяукане , удряне и жалки опити да изкарат мелодия , някой да им хвърли стотинки.

  2. Туристи на тихо – не става. Тотев да отскочи до Рим, където денонощно в центъра е фрашкано с весели туристи, артисти и т.н. Това е цената, която човек площа, няма как!

    1. Съгласен! Но това, дето става на Ядрото, е друга работа – предимно пияни тийнейджъри, скинари и пр. Затова е хубаво да се вземат мерки. Иначе спокоен туристически град по света няма.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина