Какво да правим в Пловдив тази седмица (05-08.02)

Живот

Тази седмица ще се погрижим за тялото и духа си – ще спортуваме, ще отидем на театър и ще четем поезия. Ще научим и нещо ново

Снимка: Charakchiewa ♐ (@wilicharakchiewa)

5 февруари

ТРИ години Пловдивски Културен Институт

Екипът на Пловдивски културен институт ни е приготвил истинска празнична седмица от 5 до 11 февруари, в която да се погрижим за тялото ни, добрия тонус и позитивно настроение.

Пловдивски културен институт
5-11 февруари

6 февруари

Петър Чухов чете AДdicted в Литературен салон "Spirt and Spirit"

„АДdicted” – поезия от Петър Чухов продължава посоката от предишната книга на автора – „Сбогуване с нарцисизма” – и събира както съвсем кратки, така и по-дълги текстове. Отново доминира атмосферата на несбъднатост, болезнено очакване, съмнение и скептицизъм, но това, което прави впечатление, е, че основното болкоуспокояващо лекарство, характерно за досегашната поезия на Чухов – иронията – тук е в по-малки дози. Като че ли поетът най-после е добил смелостта да се срещне лице в лице с вездесъщността на загубата, липсата и неосъществеността, да се опита да ги преживее, вместо да ги приспива и отбягва. Резултатът е една болезнена книга, която не спестява нищо както на автора, така и на читателите си, но след нея остава усещането за пречистеност и странен оптимизъм.

Петното на Роршах
19 часа

7 февруари

Посоки: Среща със Стефан Командарев и Герасим Георгиев-Геро

В сряда Кино клуб Пловдив приветства режисьора Стефан Командарев и актьора Герасим Георгиев-Геро за дискусия в Club Fargo по случай новия им филм "Посоки", който вече можете да гледате в Lucky Дом на киното. Припомняме ви, че филмът беше в официалната селекция на Кан в категорията "Особен поглед".

Клуб Фарго
20 часа

Спектакълът "Великденско вино" и среща с актьорите

Отново и отново българинът ще влиза в празната великденска църква на поп Кръстю Никифоров, в която никой не идва да приеме Свято причастие. Отново и отново българинът ще се изправя пред криволиците на националната си съвест и ще се пита мъчително кое предателство е по-голямо – към личността на Васил Левски или към неговите идеи. И когато последният вик на поп Кръстю „Изядохме та, Игнатие, изпихме та…” отекне под купола, в душата на всеки българин настава мъчителната тишина на личната свяст.

Пиесата е играна в течение на десет години в Драматичен театър София (1980 – 1990) и девет години в Народния театър (1993-2002). Поставена е в почти всички български професионални театри. Провокативното в спектакъла на Драматичен театър – Пловдив е, че за пръв път ролята на поп Кръстю Никифоров е поверена на млад актьор – Христо Пъдев.

След представлението ще се проведе неформална среща-разговор с режисьора Никола Стоянов и актьорите Христо Пъдев и Троян Гогов.

Драматичен театър Пловдив
19 часа

Вижте всички събития в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.