БългарияВластИзбориНовини

Божидар Божанов: Кандидатурата на Пеевски е неподходяща за конституционната комисия

В комисията по конституционни въпроси се търси широко съгласие за промените в основния закон и нямаше как да подкрепим членството на Делян Пеевски в нея. Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от “Продължаваме промяната – Демократична България”.

“Не подкрепихме избора на Пеевски и се аргументирахме. Тезата ни е, че тази конкретна кандидатура е неподходяща”, заяви Божанов. 

Народният представител изтъкна, че устойчивата промяна на конституцията и обществения договор изисква широка подкрепа от различни обществени групи. Именно затова депутатите от ПП-ДБ водят разговори с останалите парламентарно представени политически сили за формирането на супермнозинство от 160 или 180 народни представители. 

“Не можем да изключим която и да е парламентарна група. Когато ДПС са поканени на официален разговор в Народното събрание и парламентарната им група прецени да доведе свой представител, това е институционален разговор, а не разговор в апартамент, вила или ресторант. Ние не сме там, за да се харесваме с един или друг депутат. Предвид целта, която сме си поставили, правенето на сцени по темата би задоволило ядрото от наши избиратели, но не би постигнало целта за конституционна реформа”, заяви Божанов.

Той подчерта, че и премиерът Денков, и министърът на правосъдието Атанас Славов са заявили готовност да подадат оставките си, ако ключовата конституционна реформа кривне от правия път.

Божанов напомни и за предложените от него изменения в Закона за електронната идентификация, които целят да отпушат блокираната вече седем години в МВР електронна идентификация. Според представителя на ръководството на “Да, България” тя трябва да премине в министерството на електронното управление, където ѝ е мястото, и да бъде реализирана в кратки срокове.

“Електронната идентификация отново е приоритет, защото гражданите трябва да ползват удобно наличните електронни услуги. В момента вариантите за тях са разпокъсани и недостатъчно сигурни и удобни”, разясни Божанов.

Народният представител изрази удовлетворение, че предложението му за въвеждане на електронни трудови книжки е подкрепено от всички парламентарни групи без “Възраждане”, както и от различни работодателски организации и синдикати. Според Божанов дигитализацията на трудовите книжки е важна за всички граждани и бизнеси.

“С разработването на новата електронна система ще трябват 2-3 години, за да се дигитализира всичко и да забравим за нещо, което го няма никъде в Европа”, заключи Божанов.

Снимка: Фейсбук профил

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина