Възрастни хора благодарят за бързата реакция на район Централен – Обновена

Актуално Вашите писма Гласове Новини

Кметството премахнало дърво, което пречи на входа им и причинява инциденти, след като две години чакали “Паркове и градини” да го отрежат

ОП-то: Смокинята е премахната от екип на общинското предприятие в изпълнение на издадена от районния кмет заповед и спуснат от районното кметство график

Соня Попова

Спасителна акция на район „Централен“ по премахване на саморасло дърво, причиняващо инциденти се проведе по молба на живеещите на ул. „Леонардо да Винчи“ 59, това съобщиха гражданите на квартала. Смокиня, която е израснала пред входа на жилищния им блок от години им създавала проблеми при преминаване под нея.

„Много сме благодарни за бързата реакция и спасителната акция по отстраняване на самораслата смокиня пред входа ни, заради чиито окапали плодове няколко съседа пострадаха. От години се случват множество инциденти пред входа ни“, каза Кирилка Симеонова.

Тя сподели, че преди три години техен съсед се е подхлъзнал на окапалите плодове от смокинята и сериозно е пострадал. Подобен инцидент се е случил с нея преди две седмици, но благодарение, че се е намирала в близост до стената на блока, е успяла да се изправи. От северната част на дървото са позиционирани трафопост и хидрофор, при чиито ремонти самораслото дърво също е създавало проблеми. „Самите плодове не могат да се берат, защото стволът и короната на дървото са огромни и само капят пред входа и създават проблеми за живеещите във входа и преминаващите през него“, коментира Симеонова.

Преди две години домоуправителят на входа, в който живеят 44 семейства, е пуснал молба за отстраняване на смокинята в ОП „Паркове и градини“, но без резултат. Последвала е и втора молба на съсед от същия вход с приложена подписка от живеещите в блока, но отново остава без отговор. След като подава заявление в район „Централен“ последвала бърза реакция и пристига екип, който изрязва и премахва дървото.

Изключително сме благодарни на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и на неговия екип за спасителната акция, която проведе. Вече спокойно ще излизаме от блока, без притеснение, че може да ни се случи инцидент“, каза Кирилка Симеонова и пожела на всички служители в районната администрация здраве, благословение и да продължават да правят добрини за пловдивчани.

По повод писмото и публикацията от ОП “Градини и паркове” уточниха, че смокинята е премахната от екип на общинското предприятие в изпълнение на издадена от районния кмет заповед и спуснат от районното кметство график.
От предприятието помолиха гражданите да подават заявления за проблемни дървета в съответното районно кметство. Според установия ред се съставя комисия от експерти, която прави оглед на дървото на място и съставя протокол с предписание за съответни санитарни дейности – дали да се оформи короната на дървото или да се отреже. На тази основа районният кмет издава заповед. Всяка седмица районните еколози в 6-те кметства изготвят графици с конкретни задачи, които екипите на “Градини и паркове” да изпълняват.
Дори когото заявление от граждани постъпи директно при нас, го препращаме към районния кмет, защото решението за съдбата на всяко дърво е от неговата компетентност. Дори след подписване на заповед еколозите изготвят седмичните графици съобразно неотложните приоритети, точно по тези графици работим ние, извън случаите на извънредни ситуации“, обясни директорът на “Градини и паркове” инж. Георги Николаев.
В редакцията ни постъпи и позиция от Ралица Попова, която смята, че “в една нормална демократична страна статия, че някой си е свършил работата, не би следвало да е новина”. Според Попова “част от обективното отразяване на случая може би щеше да е добре да сложите снимков материал как изглежда мястото след нейното отрязване и след варварско отсичане на клоните на дърветата в съседство”. 
Ето и такава снимка.
Споделете ни във:

5 коментара за “Възрастни хора благодарят за бързата реакция на район Централен – Обновена

  1. а на някого хрумна ли му да обере смокините, да ги даде на една пенсионерка, която да направи сладко и да седнат да се почерпят заедно с “Градини и паркове” и еколозите на районното кметство и самия районен кмет?

  2. Медийна възхвала, че някой си е свършил работата? Отрязана 15-годишна (ако не и повече) смокиня е новина? Липсват обаче снимки как са окастрили и клоните на останалите дървета в съседство и как отвсякъде е лъснал бетонът, който тези няколко дървета щедро бяха скрили в течение на годините. Съмнявам се обаче в истинността на твърденията, че е имало сигнали и подписка.

    1. Медийна възхвала, че някой си е свършил работата? Отрязана 15-годишна (ако не и повече) смокиня е новина? Липсват обаче снимки как са окастрили и клоните на останалите дървета в съседство и как отвсякъде е лъснал бетонът, който тези няколко дървета щедро бяха скрили в течение на годините. Съмнявам се обаче в истинността на твърденията, че е имало сигнали и подписка.

      1. А, ето-появи се! Нека сега, обясни моля те всички колко са некадърни и как се кастрат дръвчета, че ти най добре знаеш… Типичната ситуация у нас-един недоволен и мним(имало ли, нямало ли сигнал), който няма никакво отношение към входа в центъра, щото живее в каръофвния пояс, но пък има мнение по всеки въпрос!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.