Обвинен за огнените нападения срещу затворнически шефове: Божо ми е повече от приятел. А тоя Райфъла къв ми е?

Темида

Невинен човек съм, запратен насила тук, пребит и изнуден да давам показания. Това е гавра с мен, каза в емоционална лична защита бившият боксьор Илиян Сарийски

Прокуратурата не посочи с какви преки доказателства разполага срещу обвинените в подбудителство

Обвинението се гради на показанията на затворника Батмана, на чиято съпруга Сарийски твърди, че помага

Пуснаха у дома физическият извършител на палежите, който съдейства на разследването

Физическият извършител Кюркчиев, съдействал на разследването, се прибира у домаСочените са подбудители Господинов и Сарийски остават в ареста Твърде интересно се разви днешното съдебно заседание по гледане мерките за неотклонение на обвиняемите за палежите на затворническите шефове Божил Иванов и Стефан Георгиев.  Сочените за подбудители от прокуратурата Александър Господинов и Илиян Сарийски бяха доведени заедно в съдебната зала, за да установят с изненада, че там ги чака и трети човек, също обвиняем. Цветелин Кюркчиев. Той бе закаран до подсъдимата скамейка отделно от „колегите си”. Защото, както се оказа, физическият извършител на огнените атентати срещу Иванов и Георгиев е и основен свидетел по делото, по което Господинов и Сарийски са обвинени в подбудителство.  Заради  това прокуратурата диференцира исканията си от съда по отношение на тримата- „Домашен арест” за Кюркчиев, и „Задържане под стража” за другите двама.

Единствената очевидна връзка между тримата, поне за журналистите, остана съдебното им минало. Всеки един от тях има ефективна присъда за различни престъпления и е търкал наровете. В огнената афера, заради която в момента са с белезници, ги свързват свидетелски показания. Едното е на самия Кюркчиев, а другото на настоящия обитател на пловдивския затвор Цветан Батмана.

Заседанието започна с 50-минутно закъснение, тъй като адвокатите на задържаните поискаха да се запознаят с делото, тъй като преди това не бяха имали тази възможност. След  което дойде ред и на пледоариите. Тази на прокурора продължи не повече от две минути. Представителят на държавното обвинение не конкретизира нито един детайл от обвинението. Като отказа да отговаря дори на журналистически въпроси в коридорите на съдебната палата. Говори за факти и иззети при обиски доказателства, но какви са те, така и не се разбра. Спомена високата степен на обществена опасност на престъплението, за което са обвинени тримата, както и богатото им съдебно минало. През цялото време на прокурорската пледоария, между обвиняемите Кюркчиев и Господинов протичаше разговор на ухо, който изглежда бе напрегнат. Обяснимо защо. Наложи се дори да бъдат прекъснати, първо от съдебна охрана, а после и от самия районен съдия.

От защитниците пред Темида първи се изправи адвокатът на Илиян Сарийски. Той подчерта, че има фрапантни нарушения в обвинението. Попита защо намиращ се в момента затворник е бил разпитван. И се осъмни, че някой е искал да включи подзащитният му  в обвинението. Дали сочените за подбудители имат въобще нещо общо със случая? Или прокуратурата говори само за отежняващи обстоятелства?, попита адвокатът. Определи обвинението като незаконосъобразно, тъй като в него се говори за щети на значителна стойност, а каква е точно тази стойност, не е посочено. Завърши, че заради съществените пороци на обвинението и като цяло липсата на такова по същество, иска клиентът му да бъде пуснат на свобода без мярка за неотклонение. Тогава дойде ред и на самия Сарийски, който ще влезе в съдебните анали с личната си защита.

Той първо атакува показанията на свидетеля от затвора Цветан Батмана. Оказа се, че двамата имат конфликт. Сарийски се грижел финансово за жената на Батмана и за децата му, тъй като те били в изключително тежко материално положение. Свидетелят от затвора заплашва постоянно жена си, на която помагам. Маринка е жена му, всеки ден реве за пет лева. И аз помагам. Без да имам интимни отношения с нея. Но той я заплашва. Ще ви я докарам Маринка до пет минути, ако не ми вярвате, тя ще разкаже. На мен  за тоя боклук не ми се говори, имам достойнство, обясни пред съдията Сарийски. И продължи по отношение на жертвите на огнените атентати Божил Иванов и Стефан Георгиев. Божо ми е повече от приятел. Много го уважавам. Имам най-много награди от затвора. А тоя Райфъла къв ми е? Аз с такива помияри не говоря. С такива, дето могат да развалят ценностните системи  на хората не говоря. Мога да съм лежал в затвора, но съм честно момче, каза емоционално бившият боксьор Сарийски. Отбеляза, че от „началника Божо е имал всичко в затвора- DVD-та, голям телевизор” и не може да тръгне срещу него. За другия- „Стефчо, може и да съм го закачал нещо, да е звучало като заплаха. Него го биха, защото злоупотребява със служителки. Тук плесне, там плесне. Дойде едно момче отвън и го наби, каза Сарийски, като ще спестим продължението на твърдението му защо „Стефчо” е бил набит заради интимния характер на съдържанието му. Честно момче съм. Престъпник съм, но съм си плащал за моите грехове. Не съм виновен. В моето съзнание съм чист, каза още Илиян Сарийски. Той заяви пред Темида на висок тон, че е бил бит от полицията. Два часа ме мачкаха. Потрошиха ми ръцете. Невинен човек съм, запратен насила тук, пребит и изнуден да давам показания. Това е гавра с мен, каза в последните си думи пред Темида Сарийски. И пожела от съда да го пусне, за да се грижи за болната си майка и за стоте си животни на село, като уточни, че в момента вади за прехраната с честен труд.

Служебният защитник на физическия извършител на палежите, според прокуратурата, Цветелин Кюркчиев подчерта, че клиентът му е съдействал напълно. И намекна, че е действал под заплаха, без да навлиза в детайли. Самият Кюркиев, за който прокурорът поиска мярка „Домашен арест”, поиска от съдията да бъде снизходителен.

Дойде ред на адвоката на Александър Господинов. Той заяви, че подзащитният му се намира в съдебната зала, тъй като от него е искано да даде доказателства, че подбудител на палежите е Райфъла, но той не го е направил. Господинов си е изтърпял наказанието. От две години има собствена стоматологична практика. Той е част от обвинението, само защото каквото и да гори в Пловдив, търсят него. Ако можеха и за пожара в лондонския блок щяха да го обвинят, подчерта защитникът на Александър Господинов.  Самият Господинов заяви пред съда, че никога не е водил разговори с другия обвиняем за подбудителство- Сарийски. Щом са си хванали извършителя, може да си приказва каквото си иска, погледна той към сочения са физически автор на палежа Кюркчиев.

При напускане на съдебната зала Александър Господинов в прав текст заяви, че със Сарийски са били принуждавани да свидетелстват срещу Райфъла, без дори да го познават.

В крайна сметка съдията реши да уважи исканията на прокуратурата. Остави в ареста Илиян Сарийски и Александър Господинов с мерки „Задържане под стража”, и пусна под домашен арест  Цветелин Кюркчиев.  Според съда събраните до момента доказателства, включително свидетелски показания, както и обяснения на обвиняемия Цветелин Кюркчиев, е налице обосновано предположение за авторството на деянията, в които са обвинени тримата. За Сарийски и Господинов се взе предвид обремененото им съдебно минало, в което са търпели наказание „лишаване от свобода“ за престъпления, сходни с тези, за които са обвинени, и са с най-тежки мерки за неотклонение. А за Цветелин съдът прие доводите на прокуратурата, че няма опасност да се укрие. Същият признава вина, дава обяснения, спомагащи за разкриване на обективната истина, поради което съдът уважи искането и наложи мярка за неотклонение „домашен арест“.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.