За пръв път в историята на спорта: Българин спечели кръг от световните стронгмен-серии

Спортен Пловдив

Стоян Тодорчев подобри 3 световни рекорда в две дисциплини само в рамките на няколко часа

Над 95 световни канала ще излъчат не само поредния кръг от световните стронгмен-серии, Strongman Champions League, който се проведе в неделя вечерта в Пловдив, но и ще видят най-големите забележителности на Града под тепетата, а и една от перлите на българското Черноморие – Созопол и плажа Грийн Лайф. Така България ще бъде рекламирана реално пред 1 милиард зрителска аудитория. Това са случва благодарение на организатора на пловдивския кръг от Шампионска лига „Стронгмен" 2016 Огнян Кръстев, председател на Фондация „Славна България”, и на най-силния българин Стоян Тодорчев, който веднага след титаничния сблъсък реши освен красотите на Пловдив, да покаже на доскорошните си съперници и на международния тв екип и Созопол.

Преди кратката почивка на морето Стоян Тодорчев стана първия българин, спечелил кръг от световните стронгмен-серии. Това се случва за пръв път в историята на спорта. Той успя да постигне този грандиозен успех на родна земя в Пловдив в неделя вечер, 24 юли, и то не как да е, а поставяйки 3 световни рекорда в две от състезателните дисциплини. Първо постигна двоен световен рекорд – за разстояние и време във „Фермерската разходка”, като измина с двата „куфара” от по 200 кг цели 25 метра само за 16,65 сек., а след това разби конкуренцията и в „Кобилицата”, където пренесе тежест от 500 кг на рекордните 16 метра!

Отляво-надясно: Стоян Тодорчев, Огнян Кръстев и Дайнис ЗагерисТодорчев успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 г., Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015 г., Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място.

Предвестник на титаничния сблъсък, на който бе свидетел публиката край Гребния канал в Пловдив, стана още първата дисциплина – задържането на 2х15 кг тежест отпред, която се проведе на Античния театър в събота и бе спечелена от най-силния мъж на Норвегия Бьорн Арне Солванг. Гигантите и международният телевизионен екип, които записва всяка тяхна стъпка, бяха покорени от магията на Античния амфитеатър и на Стария град. Със знамената на своята страна на рамо, 12-те стронгмени се спуснаха на разходка по Главната, като първата им спирка бе Римския стадион, където атлетите продължиха своята фото и тв сесия из най-притегателните кътчета на Пловдив – Европейска столица на културата за 2019 г.

В късният неделен следобед обаче, еуфорията от забележителностите на Пловдив, отстъпи пред зрелищния взрив от сила и адреналин в останалите 5 дисциплини, които трябваше да определят шампиона на 2016 SCL Bulgaria. Тук дойде и звездният час на Стоян Тодорчев. През цялото време водачът за световната ранглиста Матяз Белшак поддържаше напрежението, след като спечели две от дисциплините – логлифт и „Кръгът на Конан”, а най-силният мъж на Финландия, Анти Муруярви, напомни за огромните си възможности, след като стана най-добър в „Херкулес холд” с автомобили.

След награждаването и празненството за атлетите в Morado Bar & Dinner, в духа на феърплея и като жест на истинско приятелство извън битките в SCL, Стоян Тодорчев реши да им подари и запомнящи се преживявания на черноморския бряг.

 

Ето и крайното класиране на 2016 SCL Bulgaria:

1. Стоян Тодорчев, България – 60 точки

2. Матяз Белшак, Словения – 59 т.

3. Дайнис Загерис, Латвия – 55 т.

4. Бьорн Андре Солванг, Норвегия – 52 т.

5. Алекс Моонен, Холандия – 49 т.

6. Анти Муруярви, Финландия – 41 т.

7. Мариян Димитров, България – 29 т.

8. Орелиен Льо Жюн, Франция – 27 т.

9. Рони Кечкеш, Сърбия – 19 т.

10. Дамир Стройл, Босна и Херцеговина – 19 т.

11. Бедо Хачикян, България – 18 т.

12. Силвиу Урдея, Румъния – 12 т.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.