Хиляди искат национален стадион в Пловдив

Спортен Пловдив

Image title
Идеята за преместването на националния стадион по футбол в Пловдив започва да превзема интернет. Само за няколко часа 1000 души подкрепиха инициативата в социалната мрежа Фейсбук. Групата във фейса набъбва с всяка минута. Меракът на ентусиастите, прегърнали идеята е, трикольорите да играят извън столицата, за да имат по-голяма подкрепа от феновете от цяла България. Всичко тръгна от новината, че се обмисля издигането на нов национален стадион, който да отговаря на всички международни изисквания за провеждането на футболни мачове.  
Ето и съдържанието на текста в групата във Фейсбук:
Защо трябва националният стадион да бъде в Пловдив а не в София?

1. Пловдив е най-футболният град у нас и там националите ще се радват на по-силна подкрепа.
Доказателство за това е посещаемостта и атмосферата на мачовете на пловдивските отбори, която е по-висока от тази на софийските, въпреки че едните са в дъното на таблицата, а другите в челото и въпреки че София е с 4 пъти повече население от Пловдив. Стадион Васил Левски се пълни само във важните мачове и то заради привържениците от другите градове, на останалите срещи остава почти празен, което се отразява отрицателно на играта и духа на националите. Едно е цял стадион да пее химна, друго е 1000 софийски семкари да псуват като на мач от В група!
За доказателство, че Пловдив е столицата на футбола у нас ,говори и фактът, че въпреки мизерното състояние на базите в този град, там се създават повече таланти, отколкото в софийските школи и всяка година има трансфери от Пловдив към София.
2. Пловдив се намира във вътрешността на страната и ще идват повече запалянковци от цяла България. А София е в най-западната част и е прекалено далеко за хората от Варна, Бургас, Стара Загора и т.н.
3. С един куршум – два заека
Ако държавата построи нац. стадион в Пловдив, той ще може да се ползва и от Ботев и Локомотив. Първият и вторият в италианското първенство играят на един и същ стадион, защо Ботев и Локо да не играят и те на общ, поне докато един от двата клуба не си построи собствен. Така освен че държавата ще помогне на българския клубен футбол, ще осигури и възвращаемост на инвестицията от билетите за мачовете на двата пловдивски гранда. По-добре отколкото да стои празен в София и да носи само разходи на българския данъкоплатец.
4. Пловдив е южен град
Климатичните условия в Пловдив са по-благоприятни и за тревната настилка, и за футболистите, и за публиката.
5. Ще се възстанови баланса в България
Комунистите искаха (и успяха) изкуствено да струпат всичко в столицата – политика, институции, спорт, култура, население, образование, икономика, по примера на Москва. Наруши се равновесието в българската държава от което страдат всички големи градове, дори и самата София. Преместването на националния стадион в Пловдив е малка крачка към възстановяване на това равновесие, а това че мачовете на волейболните национали се играят във Варна също е положително и има резултат – препълнени трибуни. Грешка е и построяването на нова национална спортна зала в София.
А какви са предимствата националният стадион да е в София? Ако питате някой софиянец, той ще ви каже: “Националният стадион трябва да е в София, защото тя е столица на България…” и точка! Никакви логични доводи!

Призовавам всички пловдивчани (и не само) да се активизират и да разпространяват идеята за национален стадион в Пловдив, пишете на пловдивските медии (и не само), пишете на пловдивския кмет и общински съветници, пишете на БФС, пишете на Бойко, Стоичков и т.н. Създайте подписка – виртуална или реална, група във Фейсбук, пишете в сайтовете на пловдивските отбори за да разпространите идеята.
Аз не съм от Пловдив и нямам нищо общо с вашия град, освен че много го харесвам, но ще се радвам да има национален стадион там, защото България и българският футбол ще спечелят от това!
Силен национален отбор без стадион в Пловдив и силен български футбол без Ботев и Локо Пд няма да има!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.