68 доброволци влязоха в „кухнята“ на Европейското по кану-каяк в Пловдив (СНИМКИ)

Спортен Пловдив

Тъкмо го изпратихме и посрещаме Световно по гребане

Официалното откриване е на 18 юли от 19 часа в Античния театър

68 доброволци в 15 различни длъжности се включиха в Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени, което се проведе в Пловдив от 14 до 16 юли 2017 г. под координацията на фондация Национален алианс за работа с доброволци. Това събитие за НАРД е девето голямо спортно в последните три години, за което набират, обучават и менажират доброволци. Младежите на средна възраст 18 години, помагаха за измерване на времето на състезателите, допинг и медицински служби, измерване и контрол на лодките, пресцентър и др.

С тяхна помощ Пловдив изпрати Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану и вече заживя в ритъма на Световния шампионат по гребане за мъже и жени до 23 години, който започва в на Гребният канал в града в сряда.

В понеделник за броени часове организационните комитети на гребането и кану-каяка преобразиха трасето и финалната кула.

Техническите изисквания за състезанията по двата спорта са коренно различни – в гребането дистанцията е само на 2000 м, докато в кану-каяка дисциплините са от 200 до 5000 м, но най-дългата отсечка е 1000 м, като на 5000 се въртят обиколки. До вчера вечерта на трасето имаше 9 коридора от по 9 метра, а в момента са шест плюс два резервни, като всеки от тях е с ширина 12,5 метра. Дори стартовите устройства не са еднакви поради дължината на лодките и различните дистанции.

Добрата координация на двата организационни комитета беше изтъкната и от представителите на Европейската асоциация по кану-каяк (ЕКА) и Международната федерация по гребане (ФИСА).

„Впечатлен съм от начина, по който Българската федерация по кану-каяк и нашите братя и сестри от гребането координираха провеждането на двете първенства. Европейското първенство беше изключително успешно и аз искам да благодаря на целия организационен комитет за страхотната работа, която свърши. Пожелавам на гребците техният шампионат да е успешен поне колкото нашия”, заяви по време на церемонията по официалното закриване на първенството по кану-каяк президентът на Европейската асоциация Алберт Уудс и благодари за съдействието на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив.

В знак на признателност за добре свършената работа пък генералният секретар на централата Бранко Ловрик връчи благодарствен плакет на изпълнителния директор на нашата федерация Евелина Петрова.

Фурор на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени направиха състезателите на Унгария, които си тръгнаха с 10 титли и общо 16 медала. На второ място в класирането по отличия е Германия с 6 златни и общо 10 медала. Русия също качи 10 пъти екипажи на почетната стълбичка, но само три лодки бяха на най-високото й стъпало.

Техническият директор на Международната федерация по гребане и олимпийски шампион от Монреал през 1976 г. Светла Оцетова също изказа задоволството си от съвместната дейност на двата организационни комитета.

„Времето за реорганизация от едното първенство за другото бе изключително кратко, но представителите на двата спорта свършиха отлична работа. Поздравления за начина, по който се трудиха като екип и за постигнатия резултат”, каза Оцетова.

Световното първенство по гребане за мъже и жени ще се проведе в Пловдив от 19 до 23 юли. За шампионата на планетата през 2017 г. са акредитирани точно 2017 души! Те са представители на 56 страни. 854 са състезатели, разпределени в 326 лодки. България участва с четири лодки – Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф).

Официалното откриване е на 18 юли от 19 часа в Античния театър.

Споделете ни във:

1 thought on “68 доброволци влязоха в „кухнята“ на Европейското по кану-каяк в Пловдив (СНИМКИ)

  1. ИСКАМЕ СИ ОТГОВОРА НА ВЪПРОСИТЕ ОТ Т. ГРОЗДАНОВА ОТ АПРИЛ ДО ЮНИ ДО ЗАМ-КМЕТА РОЗАЛИНКА П. ОТНОСНО ПРЕСКЪПИЯ НЕПОТРЕБЕН КОЛОДРУМ„ НЕИЗПОЛЗУВАЕМ„ ЗА КОИТО ОТГОВОРИ ОФИЦИАЛНИЯТ СРОК ИЗТЕЧЕ НА ТРЕТИ ЮЛИ. ДОЛО ДЕРНЕВ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.