Актуално

Ботев за 17-ти път в Европа навръх рождения ден на Коце Костадинов


Момент от славния мач Ботев- Барселона
Паметен ден за феновете на Ботев Пловдив бе вчера- тимът се завърна в големия европейски футбол. Няма да е лесно, но пътят до Лига Европа бе още по-труден. През пълен колапс, фалит, война с Митю Селския, ново начало и аматьорски футбол. До супер силен първи сезон в първия ешалон и визи за Лига Европа, благодарение и на случилото се в ЦСКА, естествено. Подаръкът за тима дойде дюшеш за легендата Коце Костадинов, който празнува рожден ден. А феновете припомниха, че това е сбъдната мечта за последните няколко поколения. И чудо в голямото Възраждане на жълто-черната идея.

Ботев- Байерн
Канарчетата литват към Европа за историята. Ботев влиза в големите клубни турнири на Стария континент за 17-ти път. Статистиката на тима е: 48 участия, със записани 16 победи, 10 равенства и 22 загуби. Головата разлика, също като мачовете е отрицателна – 82:87. Но това няма значение, тъй като най-старият роден футболен отбор помни велики мигове.
Първото официално участие в Европа е през далечната 1962/63 година, когато жълто-черните постигат и най-големия си успех – 1/4  финал, загубен от големия Атлетико Мадрид. Няма да бъдат забравени паметните мачове с Барселона и Байерн. През годините са записани 2 участия в КЕШ- общо 4 мача с 1 победа и 3 загуби и голова разлика  5:8. В КНК статистиката е за 3 години,- общо 12 мача, от които 6 победи, 2 равенства и 4 загуби с положителна голова разлика 23:18 гола.
В турнира Купата на УЕФА Ботев е участвал общо 7 пъти- 18 мача, от които 4 победи, 6 равенства и 8 загуби, с голова разлика 26:30 гола.
Следва история в турнира за Балканската клубна купа- 2 участия, 10 мача, от които 4 победи, 2 равенства и 4 загуби с голова разлика 24:22 гола.
В статистиката са и 2-те участия за Панаирната купа с 4 мача, с баланс 1 победа и 3 загуби. Последното участие на отбора в Европа е преди 17 години през сезон 1994/1995 години в УЕФА. На 26 септември на стадион  Христо Ботев жълто-черният клуб приема испанския Севиля във втория кръг на турнира. Срещата завършва 1:1.

А историята продължава, вълнуват се феновете в bultras.com и стягат багажа за Казахстан.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина