МненияПод ножа

Разкритите фабрики са работили 2 години, всяка от тях произвеждала по 100 хиляди кутии дневно

Заливали са вътрешния пазар с ментета на съществуващи марки, част от продукцията е била за чужбина

Целият тютюн идва от едно място- село Калугерово край Пазарджик

Всяка от фабриките е била напълно затъмнена, за да не могат хората, които работят вътре, да виждат какво се случва навън

Иво Дернев

Теч на информация осуетява евентуалното разкриване на мащабната схема за производство на незаконни цигари още преди две години. Тогава започва наблюдението на двама пловдивчани, по разследване на икономическа полиция за пране на пари. Мъжете водили твърде охолен живот за безработни без никакви легални доходи. Данните за тях били, че са имали незаконна фабрика на цигари. Те обаче били информирани, че са оперативно интересни лица и работата по разкриване на дейността им замира. Възобновява се отново в началото на тази година.

За да се стигне до голямата реализация на разследващите органи. В четвъртък през нощта започва операцията на полиция и прокуратура, при която има 15 претърсвания и изземвания на територията на цялата страна. Фабрика за цигари е локализирана в Тутракан. Незаконното предприятие е било оборудвано със свръхмодерна техника, от машини за цигари до такива за създаване на мастербоксове. Следва това разследващите установяват още три фабрики- една в Горна Оряховица и две в Дупница, които били свързани с тази в Тутракан. Всяко от нелегалните предприятия, разположени в стари производствени сгради, е произвеждало по 200 мастербокса  папироси на ден. Или капацитетът на всяко от четирите производства е 100 хиляди кутии за 24 часа. Цигарите са заливали вътрешния пазар, но са разпространявани и извън граница.

Всичко започва от село Калугерово край Пазарджик. Там работи съвременна техника за нарязване на тютюн, която вдига качеството му и го подготвя за производство на цигари, което го прави акцизна стока.

Машината е зареждала със суровина всички незаконни фабрики по веригата, поясни на извънредния брифинг днес окръжният прокурор Румен Попов. При претърсванията са иззети общо 42 тона акцизен тютюн с такова качество, че трудно се различава от качествена цигара. Той е на обща стойнос 7 милиона лева. Открити са и 190 хиляди кутии цигари на стойност 1,5 милиона лева. Всички фабрики са носили огромни печалби на създателите на незаконното производство, в което те са инвестирали немалко пари. Само в една от фабриките в Дупница са инвестирани над 3 милиона лева.  

Иззети са всички машини, мотокари, 11 камиона за превоз на стоката, микробуси и автомобили. Локализирахме три депа за разпространение на продукцията, както и печатницата, която е правила хартията за кутиите. Тя е във Варна и собственикът й е задържан, допълни Румен Попов. Той е печатал фалшиви кутии от реално съществуващите марки Ева Слим, Капитал, Мейфлайър, Марбле, които са се пълнили с папироси с един и същ тютюн, излязъл от Калугерово.

Той разкри, че всяка от фабриките е била оборудвана със 10 спални за по двама работника. Навсякъде е имало столова, фитнес, тенис маси дори. Работата е вървяла денонощно и на цикли- 15 дни в месеца. Действало се е при пълна секретност и конспирация. Всяко транспортиране на работниците е ставало на три етапа, за да не знаят те къде отиват. Прекарвани са в бусове със затъмнени стъкла, пред които винаги се е движила кола за отцепка при евентуална полицейска проверка. Всяка от фабриките е била напълно затъмнена, за да не могат хората, които работят вътре, да виждат какво се случва навън.  Цеховете са имали самостоятелни генератори, за да не рискуват забавяне на производството при евентуално спиране на електричеството. Навсякъде е имало обемнни датчици за движение на 250 метра, които са можели да засекат дори дрон. Имало е и видеонаблюдение.

23 лица са с обвинения, като част от тях са работници. Четирима са станали свидетели на прокуратурата и заради съдействието са пуснати от ареста под гаранция. Другите са задържани под стража. Според техните показания, разкритите цехове са работили от две години. Четирима са обявени за общодържавно издирване.

Ако участниците в схемата не са хванати вътре в цеха, докато произвеждат, на практика не са извършители на престъпление, заради несъвършенства в самото законодателство, подчерта окръжният прокурор Румен Попов. Задържаните при акцията са обвинени в производство и държане на акцизни стоки без бандерол. Предполага се, че ръководителите са нямали никакъв контакт с реалното производство, което ги прави неуловими от закона. На този етап обвинения в пране на пари няма. Обмисля се и дали да не се повдигнат обвинения за организирана престъпна група.

В рамките на разследването са открити и други помещения, което са се подготвяли за бъдещи фабрики, каза на свой ред директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков. Той уточни, че схемата е действала на територията на 8 областни дирекции.

И двете лица от Пловдив, от които тръгва разплитането на възела, са задържани. Те не са имали ръководни функции. Единият е участвал в организацията на работниците, в логистиката и самият той е работил в различните цехове, пръснати из България. Много от хората, които са оперирали на модерните машини, са имали сериозни познания и опит, който вероятно са придобили преди в легални цигарени фабрики. За двуседмичен цикъл на производство всеки от работниците е получавал по 1500 лева.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина