Общината: Бира в парка? За тази цел има заведения!

Под ножа

Наредбата на общината за обществения ред не е догма, подлежи на променя, коментира шефът на сигурността Георги Маринов

Image title
Темата ни за хайките по парковете срещу бираджии на открито продължава. След репортажа ни и широката обществена дискусия в сайта, публикувахме акт на един глобен студент. Публикувахме и коментар на човек с мнение, а сега ви представяме и позицията на общината по въпроса в лицето на отговарящия за сигурността под тепетата. С Георги Маринов, началник отдел Отбранително планиране, управление при кризи и защита при бедствия разговаря Ивелина Василева.

– Бихте ли ни информирали, моля ви, за наредбата, която забранява на хората да пият бира в парковете?
– Общественият ред в град Пловдив се регулира от една наредба, приета с решение 198 от общинския съвет през 2009 година и тук е казано така : чл. 9 ал. 7 Употребата на алкохолни напитки и други упойващи вещества по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места е забранено. Предполагам, че става въпрос за някакви младежи в парка, санкционирани от органите на общинска полиция или общинска охрана, но това е техен приоритет законно и целеобразно и така трябва да бъде. Все пак не е приятно там, където се разхождат майки с деца, да виждаме такива картини. За тази цел има заведения и ресторанти.

– Ако бирата е с лимон и съдържа 2% алкохол?

-За съжаление, законът не е разделен на ниско алкохолни и високо алкохолни напитки. Това е въпрос на интерпретация на санкциониращия орган. Бирата е бира, шофьора като го хванат, че е пил, няма значение дали ще е 1 % или 5 %.

– Но тук не става въпрос за шофьори.

– Или мотивите са децата…
-Не само децата, това е опазване на обществения ред. Това е влязло в наредба, която третира много точки от правилника. Пазенето на тишина, добросъседските взаимоотношения, миенето на автомобили пред жилищата, паркирането на зелени площи- много са аспектите. Не е само присъствието на деца. Вие ще ми кажете, че в 21ч. няма деца, но щом има един закон ние се стремим да приличаме на правна държава, ние трябва да го спазваме, независимо дали е 9 часа сутринта или 9 часа вечерта.  

– Ами ако скрием бутилките?
-Щом не ги е видял органът на реда, не ги е санкционирал, това означава, че е надхитрен. Но това ли е целта? Трябва да научим младите хора да спазват реда. Разбирам, че искате да ги защитите, но хората, които са написали акт са си изпълнявали задълженията.

– Хората не знаят за тази наредба. Как могат да спазват едни правила, като нямат информация? Откъде да се информират?
-Да гледат обществена телевизия и да следят сайта на общината. Всеки, който се интересува би могъл да прочете. Непрекъснато я дискутират пловдивските медии, сайтове.

– Ако е така- защо не сложите табели?
-Да, това е една идея. Но би следвало да е обществено понятно, че алкохолът се пие в питейните заведения.

– Колко лева е глобата?
-От 50 до 500 лева.

– От какво се определя?
-Санкциониращият орган решава и е в правото си на това нещо. Ако само пиеш бира и не си в разрез с други наредби, глобата ще бъде минимална. Ако започнеш да чупиш и рушиш и така нататък в следствие на употребата на алкохол, санкцията е по-голяма.
Наредбата могат да изпълняват всички органи на реда от 1-во до 7- мо районно управление, общинска охрана, КАТ, пътна полиция.

– Не е ли много 50 лева за една бира?
-За съжаление, аз не съм приел това, а е с решение на общинския съвет. Това са 51 човека, които са мислили по някакъв начин и са го приели. Ако мислим реално и се ръководим действително от нещата, от живота в общината, надали някой е санкциониран с 50 лева глоба за една бира- аз не вярвам. Той трябва да е изпил поне няколко бири, да е смутил с нещо обществения ред и така нататък.

– Глобено е момиче, което не е пило бира, а е било в компанията на пиещи бира.
– По силите на тази наредба има право да се обжалва.

– Има ли вероятност тази наредба да се запази, но да бъде малко изменена и уточняваща. Например- да се определи час, в който може да се пие бира?
-Нищо не е догма. Наредбите непрекъснато се изменят. Те се адаптират към обществения живот, така, че да бъдат удобни и справедливи за всички.

Ставате свидетели какво се случва с клоуна Кени. Аз го извиках лично на разговор, защото получихме писмена жалба и няколко устни оплаквания. Когато някой подава жалба тя би следвало да бъде уважена. Аз не я познавам тази жена, която е подала жалба, но Кени непрекъснато я цитира. Видяхте каква бурна дискусия се разгоря по пловдивските сайтове. Аз съм прочел много коментари, постарах се да ги преброя, ако не бяха 50 на 50, то поне бяха 60 на 40 в полза за Кени. Хората го приемат, за доста от тях той е радост и забавление, но има и хора, които се дразнят от това нещо. Когато шегата е за сметка на едни не се приема еднозначно. Ние на Кени не му забранихме да извършва своята дейност. Аз го поканих на разговор и лично му казах, че го харесвам и ако зависи от мен няма да го възспра от това, което прави. Но хората са различни – някои го приемат, други – не. Аз го помолих от името на Общината така да направи номерата си, че да няма раздразнени хора. На възрастна жена бил взел ябълките, които тя се гласяла да ги занесе вкъщи и ги раздал на хората, тя се почувствала много омерзена и се прибрала нещастна.

Тази наредба търпи непрекъснато промени. Ако се скрие с найлонче бирата, санкциониращият орган ще знае ли човекът колко бира е изпил? (нашата репортерка подава акта, чието който публикувахме вчера) Ето, глобили са го, друг път няма да пие бира.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.