Министерството на културата: Намесите в „Св. Марина“ са извършени в нарушение на действащото законодателство

Под ножа

Арх. Галя Стоянова отговори категорично на гражданско заявление за достъп до обществена информация

Image title
Намесите в „Св. Марина“ са извършени в нарушение на действащото законодателство. Това е категоричният отговор на арх. Галя Стоянова, директор на НИНКН към Министерството на културата на гражданско заявление за достъп до обществена информация. От ведомството са повече от обстоятелствени в писмото си до Пенка Попова в отговор на въпросите й: „Получавани ли са в министерството и НИПК сигнали за правените през последните години ремонти и реконструкции в митрополски храм „Света Великомъченица Марина“ в гр. Пловдив?“ и „ Ако са констатирани нарушения какви действия са предприети за тяхното отстраняване и санкциониране?“. От министерството отговарят, че храмът е обявен за „народна старина“ през 1940г. От 1995г.  църквата е със статут на архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение. След което арх. Стоянова се разхожда през цялата сага за ремонта и реконструкцията в храма, стартирала още от времето на митрополит Арсений. Който обаче е тръгнал към ремонт, не за да лепи тапети, а да укрепи основите на целия митрополски комплекс. Проблем, който според наши информатори, не е решен и към днешна дата, въпреки цялото лепило и винил, изляти в него.

Image title
През 2005-а Арсений е поискал цялостна реставрация на стенописите, но с художествени средства, а не с принт. От там насетне започват нарушенията. Първата проверка на НИПК е през 2006-а, когато институтът получава писмо и отговаря с протокол за решение за изготвяне на цялостен проект за реставрация, консервация и експониране на стенописите. Първият протокол за нарушения се появява през 2008-а, вече във времето на Николай Методиев Севастианов. От министерството назначават проверка заради посягането на новия владика върху уникалния иконостас в храма.

После детайлно се описват и проверките, назначени след разкритието на Под тепето за разлепяне на тапети върху стенописите в „архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение“, който управителят на митрополията г-н Севастианов упорито отказва да признае като такъв. Разкрива се как две от комисиите са били гонени от храм-паметника на културата. А при последната проверка изводът е категоричен: Нарушен е законът. След 2005-а нито една от намесите в паметника не е съгласувана с бившия Институт за паметниците на културата и настоящето звено към
министерството, независимо от изричните изисквания за това.

С две думи: Николай Методиев Севастианов и кликата му са нарушили закона. Въпреки това прокуратурата вече три месеца мълчи по казуса, по който трябваше да вземе отношение към края на февруари. Защо? Пита Под тепето и близо 450-те читателя, които се интересуват от темата и са участвали в анкетата в сайта ни. При положение, че сроковете за край на преписката бяха зададени лично от окръжния прокурор при встъпването му в длъжност на 15 февруари, когато той заяви: „Принципността ще е на първо място в работата ми“.

А ето и резултатите от анкетата ни:

Защо мълчат институциите по казуса „Св. Марина“
За да не разгневят Бог
 25 (5%)
За да не разгневят владиката
 56 (12%)
Защото ги мързи
 42 (9%)
Защото са некомпетентни
 122 (27%)
Защото тапетите им харесват
 25 (5%)
Защото искат Ауди като на митрополита
 174 (39%)

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.