Гръцки монаси реставрират Чудотворната икона по заповед на Николай

Под ножа

Експерти: Копието, пред което стотици вярващи ще склонят глава в понеделник, е посредствено

Image title
Хиляди вярващи ще се помолят пред Чудотворната икона в Бачковския манастир идния понеделник, но не пред оригинала, а пред копие, при това посредствено по експертна оценка. Оригиналът е заключен някъде в подземията на обителта. И в момента в манастира е изложен дубликат на истинската Чудотворна икона, която е в трагично състояние. Само че под нея няма бележка „ Копие“, каквато би трябвало да има за дубликат на религиозна творба, в чиято сила като чудотворна икона вярват хиляди.

Стана традиция в нашето семейство да идваме на това свято място. Мъжът ми носи иконата. Имахме премеждия в живота, които ги отдаваме на Божията воля, разказа преди година богомолка пред репортер на Под тепето. Друга мирянка сподели, че 16-годишното й момиче е било почти обгоряло от възпламенена газова бутилка. Когато се помоли на Чудотворната икона, дъщеричката ми се оправи, разказа преди 12 месеца кръстейки се майката. Дали копието има чудотворните свойства като оригинала, оставяме на духовниците да кажат. Ние отговор нямаме.

Но дочухме, че покрай реставрацията на Богородица имало чутовен скандал. Куп експерти от столицата били включени в комисия, която да бистри бъдещето на светинята. Специалистите пожелали Богородица да пътува до столицата, където да бъде реставрирана със подходяща за целта апаратура и още по-подходящи грижи. Митрополит Николай обаче бил категоричен: Чудотворната икона няма да излиза от манастира. В комисията освен владиката и експертите били включени двама калугери от Атон. Именно гръцките монаси ще я реставрират на място. Някои от експертите били меко казано изненадани от решението на главата на пловдивската епархия. Един от тях е проф. Григор Григоров от Националната художествена академия, който е на мнение, че трябват изключително задълбочени изследвания преди реставрацията, а самата тя да е на супер професионално ниво. А това може да се направи единствено в институция. Недопустимо е да се прави реставрация на такава икона в малко манастирско помещение, отгоре-отгоре, без технически средства. Той е на мнение, че това е културна ценност съгласно закона и разговорът за бъдещето й трябва да е на много високо ниво между Светия Синод и Министерството на културата.

Споделете ни във:

1 thought on “Гръцки монаси реставрират Чудотворната икона по заповед на Николай

  1. След няколко години виждаме, че нито министерството е министерство, нито НИПК е институт. Кои работят там? Кои са включените в списъците за да работят? Ако прегледате архива и кой как е регистриран ще лъснат много истини!
    Много хубаво, че иконата не я докосват неверницине, които само мислят за парите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.