ЗдравеНовиниПУЛС

Вредата от цигарения дим

При устройствата за нагряване на тютюн се премахва горенето, а с него и цигареният дим и катраните

Близо 1 милиард души в света продължават да пушат, като се очаква броят им да се запази до 2025 г., според прогнозите на Световната здравна организация. Събираните от десетилетия епидемиологични данни сочат, че пушенето причинява редица тежки заболявания (в т.ч. сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб и ХОББ) и води до шест милиона смъртни случаи годишно, дължащи се на тютюнев дим. Допълнително още 1 милион са смърните случаи на пасивните пушачи на година.

Намаляване на риска в живота ни

Концепцията за намаляване на вредата е не само подход в медицината, но и широко разпространена концепция в ежеднението ни. Тя е свързана с употребата на продукти с намален риск или намалена токсичност.

При шофирането намаляваме риска от злополука като използваме предпазни колани, въздушни възглавници и ограничения на скоростта. Намаляваме замърсяването – вредното въздействие върху околната среда чрез употребата на катализатори, филтърни системи и др. За да се предпазим от слънцето и намалим риска от рак на кожата използваме слънцезащитни продукти. Знаем как да намалим риска за здравето си като се храним с продукти с по-ниско съдържание на захар и сол.

Намаляване на вредата от тютюна

Подходът, известен като намаляване на вредата от тютюна, бързо набира подкрепа сред широк кръг от заинтересовани страни, включително организации за опазване на общественото здраве, здравни специалисти и регулаторни органи, в много държави, като САЩ, Обединеното кралство и Швеция, и е инструмент, който допълва действащите стратегии за и превенция и контрол на тютюнопушенето.

Намаляването на вредата от тютюна се постига, когато пушачите преминат на доказано по-малко вредни изделия, съдържащи тютюн и никотин, които имат потенциал да намалят вредните ефекти от пушенето и същевременно са приемливи за настоящите пълнолетни пушачи като заместители на цигарите.

Проблемът е в горенето

При запалването на една цигара тютюнът изгаря при температури от 600 до 800оС. При този процес на термична деструкция, известен като пиролиза, се образуват дим и пепел. Цигареният дим съдържа около 7000 вещества, от които 93 са определени като вредни или потенциално вредни. Именно те, а не никотинът, са основните причинители на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

При горенето в цигарения дим се отделят катрани и фини твърди частици, които при вдишването полепват по вътрешната повърхност на белия дроб и с акумулирането си пречат на нормалната му функция. Вредата от натрупването на тези частици е с толкова големи и дълготрайни последствия, че са необходими години отказ от тютюнопушенето, за да се възстанови поне частично нормалното функциониране на белия дроб и рискът от развитие на заболяване да започне да намалява.

Именно липсата на горене е и основната разлика между бездимните алтернативи и цигарите като съставът на аерозола при първите е коренно различен от този на дима при цигарите.

За разлика от цигарите, електронните цигари и електронни устройства за нагряване на тютюн работят на принципа на нагряването и така елиминират горенето. При тях се достига до много по-ниски температури –от около 230оС до около 350оС. При тези температури не настъпва процес на горене и така не се образува цигарен дим, а се отделя аерозол – водна пара, съдържаща никотин и други вещества, които значително са намалени в сравнение с тези в цигарения дим.

При употребата на устройства за нагряване на тютюн няма дим и катрани.

Терминът „катрани“ и днес се употребява широко в контекста на тютюневите изделия. В Директивата за тютюневите изделия на ЕС дефиницията за „катран“ е „суровият неводен безникотинов кондензат на дима“. За разлика от цигарите, електронните устройства за нагряване на тютюн нагряват тютюна, вместо да го горят. Като резултат при употребата на електронните устройства за нагряване на тютюн не се образува дим, а аерозол, който се състои основно от вода, глицерин и никотин и който е с напълно различен състав от цигарения дим.5

Както се вижда на изображението по-горе, общите прахови частици (ОПХ) от цигара са тъмни на цвят, докато тези от аерозола не са. Разликата в оцветяването се дължи на отсъствието на горене, което води до напълно различен състав на аерозола при употребата на електронни усторйства в сравнение с дима от една цигара. Сред тези различия са намалените концентрации на токсични вещества (със средно с 90 до 95% в сравнение с дима от 3R4F стандартна референтна цигара) и липсата на твърди въглеродни частици в аерозола от системата за нагряване на тютюн.

За разлика от конвенционалните цигари, електронните устройства за нагряване на тютюн и електронните цигари не образуват дим, а аерозол. При употребата на електронните устройства за нагряване на тютюн се използва истински тютюн, а електронните цигари изпаряват течност, която обикновено съдържа никотин. Електронните устройства нагряват тютюна до значително по-ниски температури (350оС), при което се отделя никотин и до 95% намаление на концентрациите на вредни и потенциално вредни вещества.

Материалът и всички прилежащи към него визии се публикуват с подкрепата на Филип Морис България.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина