Вече тече азерски газ по интерконектора с Гърция

Актуално Живот Новини

Започна пробният трансфер на газ от Гърция към България през интерконектора Комотини-Стара Загора.

До края на юни се очаква да бъде доставено пробно количество азербайджански природен газ, а доставката на договорените количества ще започне на 1 юли.

Това съобщи в Туитър азербайджанският посланик у нас д-р Хюсейн Хюсейнов, съобщи БНТ, цитирани от OFFNews.

Интерконекторът е съвместен проект и се развива на територията на двете държави.

По тръбата ще постъпва пълният обем от азерски газ, но е възможна доставка на втечнен газ от Съединените щати, Катар, Египет и Израел.

Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м – количеството може да отговори почти изцяло на нуждите на страната и може да бъде увеличено още (5 милиарда куб. м) при изграждане на компресорна станция.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Вече тече азерски газ по интерконектора с Гърция

  1. Поредните заблуди на управляващите. Интерконекторът може да е завършен, но му предстоят редица тестове и сертификати, които ще отнемат месеци. Освен това, от къде ще доставяме газ, като имаме договор само с Азърбейджан за 1 милиарда. куб.м.? Нямаме друг договор! А по-важното е на каква цена ще осигурим останалите 2 милиарда куб. метра газ?! Защото от това зависят цените на парното, промишлената продукция и много други цени!

    1. Стига си плакал, бе рубладжия. Никой няма да внася газ от Газпром, който иска да му се плаща в рубли и изнудва страните

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.