ГрадътКултураНовини

Вдъхновение и усмивки след феста „Изкуство на открито” в Добралък

За четвърта година сдружение „Открити пространства“ се завърна на любимото с. Добралък, като между 9 и 17 юли 2022 г. предложи творчески ателиета като част от „Изкуство на открито“.

„Изкуство на открито“ представи необикновени артистични форми като сетивен театър-лабиринт и форум театър, в които природата и селото бяха сцената, а публиката бе предизвикана да участва със спонтанност, въображение и сетивност. Представленията бяха реализирани от участниците в двете творчески ателиета:

В ателие „Форум театър и учене чрез преживяване“ , с водещи Геника Байчева и Ваня Бонева, участниците разгърнаха своя лидерски и креативен потенциал, запознавайки се с интерактивни методи за работа с групи, приключенско консултиране и учене чрез преживяване, сред природата. Усвоените знания от работилницата участниците интегрираха в реализираните от тях приказно представление-игра за децата в селото и форум-театър, в който публиката участва активно в намирането на решение на социално значим проблем.

Ателие „Пътуване през сетивата“ с режисьор и водещ Милена Станойевич и асистент Ева Пайярдо потопи участниците във вълнуващо преживяване за създаване на лабиринт и разказване на истории чрез сетивата. Участниците бяха запознати с инструментариума на сетивен театър-лабиринт: поетика на уханието, звука, допира, вкуса, пространството. Те се учиха как да намират необикновеното в себе си, другия и заобикалящата ги среда. В края на ателието участниците изградиха представление – лабиринт, в което публиката мина индивидуално през своето пътешествие.

Артистите от „Приключения с кораб” представиха своето куклено представление „Островът на изненадите” – втора част от трилогията по текстове на Туве Янсон и предложиха работилница за създаване на герои от представлението. Режисьорът Милена Станойевич изпълни интерактивния пърформънс „Необикновено по-близо” и организира игри за малки и големи. В игрите се включиха и участниците на творческите ателиета, а децата чакаха с нетърпение поредната изненада. В заключителната вечер хорът към читалище „Иван Вазов“, с. Добралък потопи във фолклорната си магия жителите и посетителите на селото. Разказвачи на приказки, заплениха публиката със своя репертоар и отвориха сцената за споделяне на истории и приказки от страна на публиката.

„Изкуство на открито“ се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство с Община Куклен.

„Изкуство на открито“ е естествено продължение на началото, поставено през 2018 и 2019 г. с „Шепоти от родопски приказки“ , част от програмата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, съвместно с френската театрална компания „Театър по пътя“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм. „Шепоти” предложи един нов артистичен подход на българските зрители – жанрът балада-спектакъл или разходки-приказки. Това е един поетичен подход към свързването с природата и мястото, в който публиката преминава по избран маршрут сред природата и селото в едно пътешествие, наситено с музика, акробатика и приказки, вдъхновени от историите и фолклорните традиции на местните хора.

снимки: Иван Дончев

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Алабализми на лица с креативни и лидерски потенциали, в кавички. Добре, че са били бабите от селото с родопските си песни. Това е истината. Жалка претенция, плащана с държавни пари.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина