АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Увеличават работното време на Синя зона, ще плащаме до 18.30 ч.

Община Пловдив увеличава и обхвата на улиците с платено паркиране

Община Пловдив променя работното време на „Синя зона“ от 8,30 часа сутринта до 18.30 часа вечерта. Досега платеното паркиране бе до 17.30ч. От кметството заявяват, че причина за увеличението са множество молби на живущи в Централна градска част, поради невъзможност да паркират пред домовете си след работа.

„Получихме десетки сигнали на граждани – писмени и устни, които живеят в обхвата на „Синята зона“, че след работа не могат да намерят място къде да паркират автомобилите си, тъй като крайният час зоните с платено паркиране е 17.30. След този час пловдивчани от съседни на „Централен“ райони спират автомобилите си, неограничени от времето“, обясни ресорният заместник-кмет Тодор Чонов и допълни, че това затруднява живущите в обхвата на „Синя зона“, които пък се прибират от работните си места и въпреки че са платили своя абонамент, трудно намират свободно място за паркиране близо до домовете си.

Отново по молба на граждани в обхвата на „Синя зона“ ще бъдат включени и бул. „Марица“ – Юг от ул. „Стефка Николова“ до ул. „Чардафон“, ул. „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“.

Тези и други промени са залегнали в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства, който е публикуван на сайта на Община Пловдив на адрес: https://www.plovdiv.bg/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%bf%d1%8a-11/

„Целта ни е ограничаване на случаите на паркиране на МПС в забранени площи в посочената градска зона. Ще се защити и сигурността на пешеходците и ще се запази идентичността и частта от уникалното културно наследство на града в централната част на града“, посочи още Тодор Чонов.

Престой в Синя зона

„Синя зона“ в Пловдив работи и в събота. Клиентите на българските мобилни оператори могат да заплатят престоя си чрез изпращане на SMS, съдържащ регистрационен номер на автомобила на кратък номер 1332.

Стойността на самия SMS е 2 лв. (с ДДС)+ цената за едно съобщение, според тарифния план на съответния оператор.

Съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за домуващи в Зона за платено паркиране (за 1 бр. автомобил на адрес) таксата за 1 месец е 10.00 лв., за 1 година – 60.00лв.

Предстои предложенията за новото работно време и обхвата на улиците в „Синя зона“ да бъдат обсъдени в постоянните комисии и гласувани на заседание на Общински съвет – Пловдив.

За сравнение в зоните за платено паркиране във Варна и Бургас се заплаща 1 лв. на час и работят от 9.00 до 19.00 часа. Годишната абонаментна такса за живущите с постоянна адресна регистрация във Варна е 55 лева, а в Бургас – 60.00 лв.

В София таксата е 2 лв. на час в „Синя зона“ и 1 лв. на час в „Зелена зона“ с работно време от 08.30 до 19.30 часа. За живущите в тези зони абонаментната такса е съответно – 150,00 лв. и 100,00 лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. А защо не вземат да увеличат свободните паркоместа, или да намалят паркоместата за синя зона?
    След като увеличават работното време, ще намалят си себестойността на 1 час?
    Все пак трябва да има баланс ….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина