АктуалноГрадътНовини

Търсят 3 млн. лева за превръщането на Спортния диспансер в модерен център

Ръководството иска в диспансера да идват специализанти от Медицинския университет по спортна медицина

Около 3 млн. лева са нужни пловдивският Спортен диспансер да се превърне в модерна база за спортна медицина. Такава сметка са направили от общината и новия екип на специализираното лечебно заведение. Цифрата бе представена днес от шефа на здравната дирекция в администрацияа д-р Калин Калинов, ръководителят на диспансера д-р Влатко Григоров и експертът Яна Кашилска.

Средствата са необходими за рехабилитация и модернизация на материалната база, която е с обеми 3640 кв. м. РЗП., както и за закупуване на адекватна апаратура за медицинско лечение.

„Изкарахме лечебното заведение от летаргията, в която бе изпаднало, сега искаме да го модернизираме. Всичко опира до финансови средства. Ще се опитаме да ги търсим през европейски програми, като само за сградния фонд са необходими 2,5 млн лева, тъй като от 20 години там не е забиван един пирон. Не се стретмим да вземем пари от бюджета, ще търсим и дарители ще организираме фонд „Пловдивски спортен диспансер“, тъй като много хора искат да помогнат. Пари се намират“, каза д-р Калин Калинов.

Неговият колега д-р Влатко Григоров обясни, че обектът е бил пред фалит през 2018-а, но в момента загубите са сведени до 9000 лева.
Диспансерът има средства за обезпечаване на фонд „Работна заплата“ – там работят 28 души, а той е в размер 35 000 лева.

„Този диспансер трябва да се възприема като кауза, там пари няма да се вадят, а ще се дават, за да може да работи. Не може да искате високи спортни постижения бе медицинска апаратура за целта“, подчерта д-р Григоров. Диспансерът работи по социални проекти с големи компании, като възстанояват служители на големи компании, като Либхер, КЦМ и други.

Д-р Григоров е амбициран диспансерът да стане база за специализация на лекари по спортна медицина към МУ, но на този етап са водени само предварителни разговори с ВУЗ-а.

На този етап модернизацията на диспансера обаче изглежда само пожелателна, тъй като по сметките на дружеството има едва 50 000 лева.

Яна Кашилска обяви, че екипът има идеен проект за изграждане на високотехнологичен център по спортна медицина. За целта ще се кандидатства за средства по програма за иновации от Европа. За сградния фонд ще се кандидатства по Зелена България. Предстои енергийно обследване на материалната база.

Диспансерът в момента е и пред стартиране на програма за ковид рехабилитация за хора с проблеми след изкарана инфекция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина