ГрадътКултураНовини

Създадоха уеб-приложение за културните пластове на Главната

Обособени са 4 ядра – площадите „Централен“, „Стефан Стамболов“, „Джумаята“ и улица „Райко Даскалов“ – Малката Главна

Уеб-приложение културен маршрут „Главната улица“ създадоха екип пловдивчани. То ще е на български и английски с карта на маршрута и интерактивни връзки към всеки от обектите.

„Пловдив е сред редките места по света с огромно струпване на цивилизационни пластове само на една улица. И неслучайно тя е наречена – Главната“, пише Пламен Асенов, един от организаторите. „Естествено моделирана от времето, Главната е ос на вечността и съхранява артефакти от много епохи и културни пластове: гръко-римски, османо-турски, румелийски, тоталитарен и съвременен. Проектът Културен маршрут „Главната улица“ ще помогне на гражданите и туристите да „разчетат“ тези пластове, просто докато се разхождат“, добави той.

Реализацията на маршрута започва с обособяване на 4 топографски ядра – площадите „Централен“, „Стефан Стамболов“ и „Джумаята“, плюс „Малката Главна“. Тези ядра създават основната структура, а в тях се определят обектите, които ще бъдат представени с дигитални изображения, графики и анотации.

Уеб приложението е придружено с каталог и плакат, предоставени безплатно на читалища, библиотеки, галерии, образователни и инфо центрове. Мултимедийна презентация на проекта ще има в 3 училища, а специална изложба ще запознае с него гражданите и гостите на Пловдив. Проектът ще бъде официално представен утре.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина