НовиниСъдТемида

Съдът в Пловдив остави египтянина Абдул Фатах Абдул Салам Сар в ареста

Районен съд-Пловдив задържа под стража 19-годишния египетски гражданин за превозване на 17 сирийски бежанци

Районен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Абдул Фатах Абдул Салам Сар, привлечен в качеството му на обвиняем за това че е превозвал нелегално 17 сирийски граждани без документи. Припомняме, че той бе заловен на 21 юни 2021. Чужденците са пътували в два автомобила в посока София – Харманли. Каналджиите са били заловени в района на 135 км. на автомагистрала „Тракия“ в близост до Войводиново.

Съдът намери, че са налице предпоставките, предвидени в закона, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо Абдул Фатах Абдул Салам Сар.

В мотивите си Съдът отбеляза, че макар и на ранен етап на разследването събраните  доказателства обосновават в достатъчна степен извода, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е повдигнато обвинение. Същият е осъждан с влязъл в сила  на 08.11.2019г., съдебен акт, като настоящото престъпление е извършено в изпитателния срок на предходното му осъждане.

Мъжът е роден в Кайро. Живее в София от близо две години. По негови думи има постоянен адрес в София с договор за наем, но няма български документи. Твърди, че три пъти е подавал заявление за статут за постоянно или временно пребиваване на територията на България. Работи в берберница. Младежът призна вината си и се извини, като поиска по-лека мярка. Неговият защитник – също, с оглед на крехката му възраст – 19 години.

Съдът прецени, че е налице  реална опасност обвиняемия да се укрие, тъй като няма статут на постоянно или временно пребиваващ в страната чужденец, нито статут  на бежанец, както и че е налице реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка за неотклонение и че най- адекватна мярка за неотклонение е вземането на най-тежката такава, а именно „задържане под стража“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина