АктуалноГрадътКултураНовини

Седмица на съвременното изкуство полетя над публиката с акции в публичното пространство

С пърформънс на немския артист Йохан Лорбер на Главната стартира Седмицата, която излиза извън Баня Старинна

Атрактивен пърформънс на немския артист Йохан Лорбер даде старт на Седмица на съвременното изкуство 2021 със заглавие CONTEXTUS. Той „полетя“ над Главната с работата си „Тарзан“, в която създаде илюзията, че левитира над улицата, подпрян за стената на Градската художествена галерия. Вълнуващото събитие и достъпното място привлече погледите на стотици пловдивчани и гости на града, станали част от своеобразното откриване на Седмицата.

Тази година събитието е в по-необичаен формат, като излиза извън типичната локация Баня Старинна, с акции и събития в публични пространства. В подлеза до Чифте баня са разположени структури от групата 7+1 – Йоханес Артинян, Панчо Куртев, Илко Николчев, Камен Цветков. Със специфична конструкция и плат те създават своеобразен лабиринт в подлеза, подобен на пещера, с референция към любимия таван на този подлез, който също е с подобни форми.

Работа на Сандро Арабян заема следващия подлез – на Тунела-Север с фотоинсталация „В началото“. Цветан Кръстев се включва с няколко видео творби. Една от тях е на витрина на култовия магазин за ел.-техника на Главната, а другата се изкарва вечерно време – с няколко кратки видеа, които се прожектират на 4 екрана на фонтана на Копчетата. Йохан Лорбер, който се превъобрази в „Тарзан“, също участва с видео арт творба, която бе показана до ГХГ-Пловдив. Видео представя и Кирил Кузманов.

Севдалина Кочевска участва с работа – неонов надпис „Bad Beuys“, в почит към артиста Йозеф Бойс, на централната витрина на ГХГ – Пловдив към Главната. Тя представя и още една намеса – на археологическите разкопки пред Пощата. На същото място са и филцовите скулптури на Марина Попска „Идеалът“.

Седмицата продължава до 18 септември. Седмицата на съвременното изкуство е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт и се случва с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт, Национален фонд „Култура“, Градска художествена галерия – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Щях да си изтрая този път – шом има кой да им се радва („луд на шарено се радва…“) ала след тия две забележки обявявам смело възнаграждението от една ГОЛЯМА БОЗА за изкуствЕНоведа който успее да ни обясни членоразделно художествените достойнства на …примерно на чучелото „левитиращо“ глуповато над Главната.

    Вълнението, вдъхновението окрилящо съселянина!

    Моженето, умението, майсторлъка, ИЗКУСността фъф Факта, а? А?

    Че да го бяха изрязали от шперплат тоа Гений фместо да му плащам командировАчни, дневни, пътни, квартирни и хонорари, па да го проснат и него както гащите над уличките в Капана, а? А?

    „…корпоративни фондацийки въртят едни пари с този кич. Левитират цяло лято актьори по главната. А видео вече правят всички. Пловдив продължава с кича и ширпотребата…“ = = = КОЕТО СИ Е ХАЛТУРА, културският ЗАМ-кмет П.П. и неговите ортаци да не ми го пробутват за „култура“.

    Че както на Богомил Грозев му видяхме гърба . . .

  2. Kратко резюме: Седмица на клоуните и видео монтажистите. Това няма нищо общо с изкуството. Изплува ли името Йосиф Бойс, е гаранция за кича. Йосиф Бойс е унищожителя на съвременното изкуство и на запад вече го отричат. Само пловдивски корпоративни фондацийки въртят едни пари с този кич. Левитират цяло лято актьори по главната. А видео вече правят всички. Пловдив продължава с кича и ширпотребата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина