С четвърто и седмо място за България завърши Световното първенство по гребане в Пловдив

Новини ПУЛС

С 4-о място и победа във финал Б, която донесе седмата позиция приключи за България Световното първенство по гребане за юноши и девойки в Пловдив.

Двойката ни без кърмчия Иван Янкулов и Цветомир Малинов се сбори здраво за бронзовия медал, но не успя до го изтръгне от греблата на канадската лодка. Титлата спечели Румъния, а среброто замина за Германия.

Четворката ни скул Христо Нешев, Иван Табаков, Васил Шунтов и Стефан Мутич пък спечели финал Б, изпреварвайки със само 7 стотни екипажа на Русия.

Четвърти в света звучи много добре. Тренираме за следващите стартове, даваме всичко от себе си и се надяваме вече да бъдем след медалистите. Пожелавам си да се докоснем до първите три места на голямо състезание. Мачта ни е да участваме на Олимпийски игри“, каза Цветомир Малинов след финала на двойката без кърмчия.

Четвъртото място звучи като малка сбъдната мечта. Сега трябва да мислим да сбъдваме големите мечки. В течение на състезанието израствахме психически и се подготвихме, така че да издържим максимално в решителната фаза“, добави Иван Янкулов.

При момчетата от четворката ни скул емоциите бяха смесени. От еуфория от спечеления финал Б, през разочарование от изпуснатия шанс да участват във финал Б.

Чувстваме се уникално добре. Имаше известно неудовлетворение, защото първите две гонки ни биха с много малко. Вчера чувствата ни дойдоха малко в повече, насъбраха се на едно място и в главата стана каша, което ни попречи да се класираме за финал А. Просто не успяхме, все пак сме още млади и недоосмисляме добре нещата. Но днес се чувстваме отлично. Не можем само да бием, трябва и малко да ни бият, за да покажем след това колко много можем. След вчерашното леко разочарование от изпуснатия финал, днес сме на върха на емоциите след победата във финал Б“, каза Васил Шунтов.

Христо Нешев добави, че във вчерашния полуфинал четворката ни е била на най-ниското си ниво на това първенство.

Днес определено показахме на какво сме способни. Предполагам, че можехме да го покажем още вчера, но понякога нещата се случват така. Днес обаче показахме това, на което сме способни и сме доволни“, заяви Нешев.

Важна за успеха беше и подкрепата на публиката, която вдъхнови българите на финала.

Усетихме подкрепата от публиката. Особено на финала емоцията беше много голяма. Радваме се, че има такава публика, която да ни подкрепя. Беше много емоционално“, каза Стефан Мутич.

За момчетата предстои кратка почивка, след което започват подготовка за Балкански игри и Европейско първенство.

Ще се борим да станем Балкански шампиони. Имаме реалните шансове да успеем, защото от балканските държави сме първи на това Световно. След това през октомври имаме Европейско първенство в Мюнхен (Гер). Вече там ще се борим да покажем какво можем. Със сигурност ще влезнем в А финал. Убедени сме в това, защото можем и вече сме подготвени и психически, надделяхме и успяхме да преборим себе си“, каза Иван Табаков.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков беше доволен от постигнатите резултати.

„Достойно представяне. Искаше ни се медал, но момчетата от двойката без направиха отлично гребане в днешната гонка. Успяха да придобият самочувствие по време на състезанието. Те са дебютанти и нямат необходимото самочувствие, но го изграждат в момента. Предстои ни и Европейско първенство, така че имаме време. Надявам се да запазим момчетата както от тази лодка, така и от четворката скул и в скифа. Предстоят ни Балканско и Европейско първенства и се надявам да добавим още малко и да се представим добре“, заяви Нейков.

Той допълни, че организацията на шампионата за пореден път е била отлична, но изтъкна, че е изключително важно изграждането на втори гребен канал.

В класирането по медали на първо място е отборът на САЩ с 3 златни и 1 бронзов, следван от Германия с 2 златни, 3 сребърни и 4 бронзови и Румъния – 2 златни и 1 бронзов.

Споделете ни във:

1 коментар за “С четвърто и седмо място за България завърши Световното първенство по гребане в Пловдив

  1. В “световното” ако бяха дошли леваците от Токио можеше да се класирате на 44-то и на 77-мо място, не ли?

    Останахме си обезМРДАЛени защото следва във всяко кметство да се направи канал в който всеки наш съселянин да погребе сутрин преди да е КОЛОДРУМИЛ!

    Стига зеленина = КЕЛЕПИР НЕМА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.