Руснаците са разстреляли най-малко 8 невъоръжени пленници в Буча

Криминале Новини Под небето
буча украйна

„Ню Йорк таймс“ публикува подробно разследване на убийства от страна на руски военни на цивилни граждани в град Буча край Киев. Материалът на изданието е обозначен като „визуално разследване“ и съдържа нови видеозаписи и разкази на очевидци, съобщава OFFNews.

Авторите на публикацията пишат, че са успели да докажат екзекуцията на поне осем мъже, повечето от които са служили в местната териториална отбрана, но са били пленени от руската армия без оръжие и са били убити.

Вестникът показва кадри от външна камера за наблюдение, на които се вижда как руските военни водят девет души в колона по един на 4 март. След това видеото прекъсва. Кадрите са заснети буквално минути преди екзекуцията.

Осем свидетели са разказали пред „Ню Йорк таймс“ за екзекуциите на местни жители, включително историята на един от мъжете, които били отведени за разстрел от руснаците. Мъжът успял да оцелее, тъй като куршумът не попаднал в жизнено важни органи, престорил се на умрял и избягал след заминаването на военните.

Според свидетелите руските военни са извели мъжете пред една от административните сгради, после се чули изстрели, а пленниците вече не се върнали.

Американското издание публикува и запис от дрон, направен на следващия ден, 5 март. Това е било първото визуално доказателство в подкрепа на получените вече устни свидетелства на очевидците. Записът показва телата, лежащи на земята близо до административната сграда, а до тях двама руски войници на пост. Сред телата се вижда светлосиньото яке на единия от водените от руснаците мъже.

Руската армия окупира някои райони на Киевска област за месец – от края на февруари до края на март. Според украинските правоохранителни органи през това време в района са били убити над 1200 цивилни .

По-рано The Wall Street Journal писа, че телата на 37 души са били открити на 7-километровия път между селата Мотижин и Ясногородка в Киевска област. Според местната полиция те са загинали в резултат на обстрел при опита за евакуация през март, когато руските военни са се намираха в региона.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.