БългарияКриминалеНовиниПод небето

Ректорът на УХТ не се яви на изслушване за подкупите

Бившият директор на Агенцията по храните Пламен Моллов не се яви на заседанието на парламентарната антикорупционна комисия. Той трябваше да бъде изслушан във връзка с изпратените до медии записи и твърдения за корупционно предложение към Изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, съобщава Капитал в онлайн изданието си.

Още в началото на заседанието на комисията нейният член Константин Бачийски заяви, че изслушването на Моллов вероятно няма да се осъществи, тъй като не може да бъде открит. Изслушването беше втора точка в заседанието, но Моллов така и не се появи.

„Опитахме да се свържем с проф. Моллов и двата му телефона дават заето. Пратихме покана на личния му мейл, както и на този на университета (Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив – бел. ред.). Той е в редовен годишен отпуск до края на месец юни. Отпускът не е извинение за неявяване според Конституцията и правилника на Народното събрание. Комисията ще продължи да се опитва да се свърже с Моллов“, заяви председател на комисията Михал Камбарев.

Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт Капитан Андреево, беше изпратен до някои медии от анонимен имейл адрес в петък (10 юни). Аудиофайлът бе придружен с обяснението, че е свързан с „неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата“.

Приложен в писмен вид бе и текстът на разговора с обяснението, че събеседниците са шефът на БАБХ Христо Даскалов и лице, наречено „Моллов“, който е описан като „лице, заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи“. Описанието съответства на бившия депутат и шеф на БАБХ Пламен Моллов по време на кабинета „Орешарски“, който сега е в инициативния комитет, който създава партия „Български възход“ на Стефан Янев.

На 12 юни Даскалов потвърди, че папка, в която е имало купюри от пари, му е дадена от проф. Пламен Моллов по повод проверки, които държавата е започнала на фирмата „Евролаб 2011“, която осъществява фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“. В сайта Frognews бе публикувано дълго съобщение до медиите от Пламен Моллов. „Не съм водил разговори за подкуп. Политически интриги няма да коментирам, ще съдя всеки, който ме набеди“, казва Моллов и добавя, че не би коментирал „фалшиви новини и политически внушения и манипулации“.

По информация на „Капитал“ записът е направен през втората половина на януари и срещата се е състояла в колата му. Даскалов разказа за полученото предложение в телевизионно интервю през май. Тогава той не посочи кой е бил събеседникът му и само го описа като човек, с когото се познават от 25 г. и с дълъг административен стаж в държавата. От януари той е под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта.

В средата на май 2022 г. зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че държавата прекратява договора на фирмата „Евролаб 2011“, която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция през граничния пункт Капитан Андреево и дейността по тестването на вноса в Европейския съюз ще се поеме от държавата и лабораторията на БАБХ.

Това предизвика напрежение на границата и стигна до парламента, като депутати от ГЕРБ и „Има такъв народ“ поискаха оставката на директора на агенцията с абсурдния мотив, че забавял трафика през пункта. Заплахи получи и зам.-министър Христанов, който вече е под охрана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина