ГрадътНовини

Река Първенецка тече спокойно, далеч от преливане край Пловдив

Брегът на малката река, която преминава в западната част на града покрай много къщи в Прослав и край Гребната, е добре укрепен

Спокойно е положението с нивото на река Първенецка (или Дермендере) край Пловдив. Реката преминава в западната част на града и се влива в Марица до Гребния канал.

В момента нивото ѝ е доста повишено, но далеч от преливане. Изградените диги ограничават водата в зоните близо до града и за момента изглежда, че няма никаква опасност за къщите в квартала около Гребната или в Прослав.

Реката извира от Родопите и минава през Храбрино и Първенец. Пресича околовръстния път и преминава западно от Прослав, като част от сградите там са на самия бряг на реката. След това минава под Пещерско шосе близо до Околовръстното шосе, но по-близо до града и продължава да тече покрай парковата зона, западно от Гребната база. Къщи в новоразвиващия се комплекс до Гребната, северно от бул. „Шести септември“ са в непосредствена близост до реката, но там нивото ѝ в момента е далеч от преливане.

Най-видима разлика в пълноводността ѝ има на мястото, където тя се влива в река Марица. Обикновено там водата е много по-ниска, но сега Първенецка изглежда като голяма река, която не може да бъде пресечена по никакъв начин.

Обичайно реката е най-пълноводна в края на пролетта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина