ГрадътНовини

Ratio в Пловдив: Тайните на забравата и механизмите на паметта

„Блажени са онези, които забравят,“ казва Ницше – и е прав, поне от еволюционна гледна точка. Забравянето поддържа баланса между способността ни да формираме детайлни спомени за средата и да генерализираме, извличайки сходствата между различни ситуации. То е ключово за моделирането на нашето поведение.

Пловдивчани ще могат да погледнат отблизо механизмите на паметта и тайните на забравата на 16-ти август по време на събитието “The Memory remains”, което ще се проведе в лятно кино „Орфей“, Пловдив. Биологът Богомил Пешев ще разкаже какво сме научили за мистериозните процеси на забравянето благдоарение на напредъка на модерната наука.

Как си взаимодействат сънят и забравянето? Изтриваме ли информация от мозъчните си архиви или просто ни се отказва достъпът до нея? Това са само част от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на събитието. Гостите ще разберат още какво е общото между мухите, лабораторните гризачи и хората що се отнася до забравянето. Богомил Пешев ще обясни и как работят изследователските техники в молекулярната биология (оптогенетика, DREADDS, Ca2+ визуализация) за научното разгадаване на забравянето.

Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните интереси, върху които работи, са свързани с физиологичните процеси, обвързани с дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за спомените, патологичните изменения на паметта при разтройства. Понастоящем, Богомил е част от магистърска програма по физиология на животните и човека към Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.

“The Memory remains” ще се проведе на 16-ти август в лятно кино „Орфей“, Пловдив, от 19:00 часа. Билети можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.  Повече информация за темата и лектора ще намерите на www.ratio.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина