ГрадътКултураНовини

Радан Кънев: Показахме завидна зрялост за Македония

Замърсената публична среда пречи да оценим колко значителен успех постигнахме с т.нар. „Френско предложение“ за отношенията ни с Република Северна Македония, но парламентът прояви завидна политическа зрялост, това заяви през официалния си фейсбук профил евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев. Следващата стъпка е да не се държим враждебно и заядливо, сякаш Северна Македония ни е „клиент“, както и те не трябва да се държат като „клиент“ на Белград, добави още той. Ето цялата му позиция след историческото решение на Народното събрание:

България постигна наистина значителен политически и дипломатически успех с т.нар. „Френско предложение“. Замърсената публична среда ни пречи да оценим колко е значителен.

Днес българският парламент, макар и с известно закъснение, прояви завидна политическа зрялост и беше на нивото на този успех.

Следваща и не по-малко важна проява на зрялост ще бъде да не се държим заядливо, прокровителствено, а камо ли откровено враждебно към Северна Македония. Да приемем спокойно напрежението, което неизбежно ще съпътства решението на властите в Скопие (решение, което – противно на вчерашната позиция на Ковачевски – съвсем не е взето още).

И да не забравяме, че стратегическият ни национален интерес са близки, братски отношения без граници помежду ни. Това изисква ние да приемем една важна историческа реалност – днешна Северна Македония не е и няма да бъде нито част от България, нито „клиент“ на България на Балканите и в ЕС. Важното е да не бъде враждебна към нас и да не бъде „клиент“ на Белград – а през последните две години допринесохме много за именно тези опасни тенденции.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина