Приеха промените в Закона за обществените поръчки

Избори 2021 Новини
Парламент

Индексацията на договорите, сключени с държавата, бе настояване най-вече на строителните фирми

Цената в договорите за обществени поръчки ще може да се актуализира при висока инфлация. Това ще става по специална методика, която трябва да бъде одобрена от Министерски съвет. Тази промяна в Закона за обществените поръчки гласува окончателно парламентът в последния си работен ден.

Индексацията на договорите, сключени с държавата, бе настояване най-вече на строителните фирми, които се оплакват, че през последната година цените на материалите са скочили с над 20%, като на някои от тях достигат и 40 на сто. Наред с това негативно влияние оказват и цените на горивата.

Депутатите обаче отхвърлиха друга законова промяна, свързана с регламентиране на инженеринга в инфраструктурните проекти.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев коментира промените:

„Фокусът и най-важното е европроектите, еврофинансирането, което се получава от различни инфраструктурни проекти, ако се окаже, че то не може да бъде завършено заради новите инфлационни и икономически процеси, България ще трябва да връща доста голям обем от финансов ресурс – говорим за милиарди“.

Предложенията на ДБ включваха прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви:

„Ние сме в една поредица от кризи, които изискват сложни и застъпващи се екстремни и екстремални решения. Част от кризата е политическа, тежка криза – това, че просто ние сме неспособни като политическа класа. И тук съвсем не се опитвам да се разгранича от това да произвеждаме добри решения. Това вероятно е възможното решение“.

Депутатът Тошко Йорданов от ИТН коментира:

„Искам просто да приветствам, като последно заседание и последен ден на този парламент, да приветствам добре дошли при мафията ДБ и ПП. Защото нещо, за което обясняваха, че е мафиотска сделка, сега я предлагат отново с голям ентусиазъм и ще я подкрепят.“

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.