Предлагат почетно гражданство за Евгений Тодоров и Нери Терзиева

Актуално Градът Култура Новини

Идеята е на областния управител Йордан Иванов, като предложението ще бъде внесено в Общински съвет от групата на Демократична България

Областният управител Йордан Иванов предлага журналистите Евгений Тодоров и Нери Терзиева за почетни граждани на Пловдив. Това съобщи днес той през официалния си фейсбук профил. Предложението ще бъде внесено за гласуване в Общинския съвет от групата съветници на „Демократична България“, част от която Иванов бе доскоро. Признанието за Нери Терзиева ще бъде връчено посмъртно, след като тя ни напусна неочаквано преди няколко седмици. Ето целия текст на областния управител Йордан Иванов:

Вярвам, че най-голямото богатство за всеки град са неговите хора. И имам идея – двама души, вградили живота си в културата и обществения живот на Пловдив, да бъдат удостоени с почетно гражданство. Това са журналистът Евгений Тодоров и неговата съпруга Нери Терзиева, която за огромно съжаление неотдавна ни напусна.

Евгений Тодоров е пловдивската енциклопедия от плът и кръв, едва ли има човек, който знае повече за града ни от него. Знанието, отношението, обичта към Пловдив, които той носи, са много повече от историите, събрани между кориците на книгите, които е написал и посветил на родното си място. Евгений Тодоров е и един от крепителите на журналистиката такава, каквато тя трябва да бъде – честна и критична, последователна и задълбочена. Познавам го от много години и винаги съм се възхищавал на отдадеността и професионализма му. Разговорите с него винаги са приятни, те са пътуване през светове. Историите, които разказва, са увлекателни, но и правдиви. Не съм разговарял с Евгений Тодоров за това мое предложение, но вярвам, че той заслужава тази титла.

Връчването на почетното гражданство на Нери Терзиева е вероятно закъснял акт, но е малка стъпка към това ние, градът и институциите му да отдадем признателността и почитта си към живота една достойна жена, изключителен професионалист, човек и журналист с фина чувствителност, съпруга, майка. Ако казвам, че Евгени ни води през светове, то трябва да кажа, че Нери бе един цял свят. Родена е във Велинград, но голяма част от живота и професионалния й път преминаха в Пловдив, тя го носеше в сърцето си. Непрежалимата загуба на Нери ни накара да се обърнем и да си спомним разказите и за Възродителния процес, за разказа и във филма „Откраднати очи“. Нери ни учеше и продължава да ни учи с примера си на човеколюбие, припомня ни, че търсенето на отговорност не следва да прегражда положителния прочит на света около нас. Нери Терзиева остава темел за свободата на словото, мерна единица за високи професионални стандарти.

Вярвам, че Евгений Тодоров и Нери Терзиева заслужават да бъдат почетни граждани на Пловдив и за нас, пловдивчани, това ще е чест. Те са хора – светове.

Провел съм разговор с групата общински съветници от „Демократична България – Пловдив“, които подкрепят идеята и се съгласиха да внесат предложение в Общинския съвет, от който зависи решението.

Споделете ни във:

1 thought on “Предлагат почетно гражданство за Евгений Тодоров и Нери Терзиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.