Предават на гръцките власти българин, издирван за трафик на хора

Новини Темида

Апелативен съд –Пловдив потвърди решение на Хасковския окръжен съд, с което е допусната за  изпълнение Европейска заповед за арест спрямо С. Х. Тя е издадена от  Апелативна прокуратура – Тракис, Република Гърция. Българският гражданин е издирван по две обвинения, извършени на територията на Гърция на 17.01.2018 г. – трафик на хора и  неподчинение на полицейски органи.

В Гърция за първото престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 15 години за всяко преведено през границата лице, а за неподчинение на полицейски органи – „лишаване от  свобода“ за 6 месеца.

Апелативният съд прецени, че правилно Хасковският окръжен съд е приел, че Европейската заповед за арест отговаря на всички изисквания на закона, поради което подлежи на изпълнение.

Тъй като в случая, заповедта е издадена с цел провеждане на наказателно преследване срещу български гражданин от издаващата държава Република Гърция беше поискана и предоставена гаранция, че след като С. Х. бъде изслушан и наказателното производство срещу него приключи, той ще бъде върнат да изтърпи наказание лишаване от свобода в родината, ако бъде признат за виновен и такова му бъде наложено.

Апелативните магистрати задържаха под стража в съдебната зала исканото лице С. Х., като тази мярка ще остане в сила до фактическото му предаване на съдебните власти в Гърция.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.