Правителството иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Актуално Новини

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение заради коронавируса до 13 май. С решение на парламента към момента то е от 13 март до 13 април.

“Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна”, се казва в мотивите.

” България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация  и за  борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя. Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната”, се казва в прессъобщението на Министерски съвет.

Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

 

Тази сутрин в интензивното отделение на болницата в Кюстендил е починал 57-годишен мъж, при който по-рано е доказан COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По информация на лечебното заведение мъжът и съпругата му наскоро са се завърнали от Германия. Това е деветият починал пациент с доказан коронавирус у нас.

Той е страдал от лекостепенна хипертония, а в лечебното заведение е диагностициран и с двустранна пневмония. В кюстендилската болница с двустранна пневмония и установен COVID-19 е хоспитализирана и съпругата, която в момента е в стабилно състояние.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.