ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Почти 2/3 от българите смятат, че ситуацията в Украйна ще им повлияе

Анкетата е правена преди началото на реалните военни действия и може да не изразява актуалните нагласи, пишат от Галъп
63,1% от пълнолетните българи споделят опасението, че ситуацията в Украйна може да окаже определено влияние в живота им. 33% са на обратното мнение, а малцина са тези, които не могат да преценят.
Това сочи независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“. Той е проведен в сряда, четвъртък и петък сред 831 пълнолетни българи. Сондажът започна преди активните военни действия и само частично обхвана офанзивата, започнала в четвъртък. Затова и картината на обществената тревога е вероятно още по-сериозна.
Като че ли най-разтревожени изглеждат по-младите възрастови групи. Вероятно това се обяснява и с традиционната афилиация на по-възрастното население към леви, носталгични формации, които пък на свой ред са и в по-голяма степен проруски. Затова и като че ли по-възрастните споделят по-малко тревога – защото са в по-малка степен критични към действията на Москва.
Разбира се, на този етап данните показват преди всичко хипотези, а не ясна картина на общественото мнение. „Галъп интернешънъл болкан“ ще продължи да следи реакцията на обществото.
Данните са от независим телефонен сондаж сред 831 души. Изследването е проведено в периода 23-25 февруари 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина