АктуалноГрадътЗабравеният градКултураНовини

По следите на изгубения надпис на Филипополската Съкровищница

Съкровищницата е построена около 184 година по времето на император Комод, днес е под сградите на Главната

Социализацията на т.нар. Форум-север до Пощата припомни за един от позабравените, но важни паметници от времето на Римската империя в града ни. Т.нар. „съкровищница“ е една от най-ценните сгради с прекрасно запазен надпис, тъй като доказва високото място в йерархията на Филипополис. В гръкоезичната среда на града той е един от малкото, но внушителни, надписи на латински език около Трихълмието. Този надпис, обаче в момента е в неизвестност.

Сградата днес лежи някъде под Главната улица – в зоната около Руската книжарница или в посока към Копчетата. Тя е била в непосредствена близост до Агората – именно, където в момента се работи върху социализацията на дълго забравената археология. Според археолозите е построена около 184 година от император Комод. До нея е била градската библиотека (или градски архив), Булевтерионът, който също е имал административни функции, и вероятно градската Базилика, където са се провеждали различни срещи, съдебни заседания и др.

Надписът преди 10-ина години със сигурност е бил във военното поделение зад пл. Съединение

Тъкмо там е била и Съкровищницата. Къде точно се е намирала обаче не е ясно, тъй като не са провеждани пълноценни разкопки. Още преди век надписът е открит от археолога Димитър Цончев, но тогава е изкаран само фриз-архитравът, върху който стои текстът. Разкопки за средата, в която е открит и самата сграда не са били възможни по това време.

Части от фриз-архитрава се намират под този насип

Една от надеждите за сегашната социализация на северната част на Агората е този надпис да бъде върнат там и поставен на подходящо място, като изключително ценна и атрактивна част от пъзела Филипопол. Очаквания в тази насока сподели преди седмици пред „Под тепето“ архитект Румяна Пройкова, която прави сегашния проект, който е пред завършване.

Вероятно този фрагмент от надписа е в насипа до хотел Тримонциум

Оказа се обаче, че средства няма. А за целта не се изискват големи суми.

Особено любопитен е и въпросът къде всъщност се намира този надпис. Той е разпилян на поне две места. Част от този фриз-архитрав е в насипа между Пощата и Тримонциум. Консервиран или просто зарит, той чака своето по-светло бъдеще там.

Съкровищницата се е намирала някъде под „Руската книжарница“ на Главната или на север

По-впечатляващата част от надписа – основният текст – обаче, поне доскоро, е бил на още по-изненадващо място: в двора на Съвместното командване на специалните операции, научи „Под тепето“. Тоест – военното поделение зад площад „Съединение“. Непосредствената близост до Археологическия музей е довела до резултата множество археологически ценности да са или пред, или зад оградата на военните. Там те са под грижите на служители на Министерство на отбраната, но са извън погледа на пловдивчани и гости на града.

Спецификата на обекта прави откриването на надписа по-трудно, така че не е сигурно дали той все още е там. Поради огромния му размер и съответно тегло, едва ли в последните 10-15 години – когато последно имаме информация, че цивилен го е видял там – е местен. Безспорно обаче неговото най-подходящо място е in situ. Заедно с останките от П-образния фриз, закопани под тротоара до Тримонциум, те имат своето място на „Форум-север“. Дали това ще се случи зависи единствено от местната власт. А екипът на „Под тепето“ ще се опита да върне този надпис на неговото оригинално място, за да е достъпен за всички цивилни минувачи.

снимка на надписа: readthecity.eu

реконструкция на фасадата на Съкровищницата: арх. Матеев

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

  1. Архитектурският „спец“ на ПодТеЛето Фьодор КараКоЛИНКА се гелпи отново. Учило-недоучило, много знае самозваното разбираче, ама не всичко.
    Не му е известно колцина пловдивчани помни Историята под името „арх. Матеев“. Поне двамина, и то с двете им имена = арх. Матей Матеев.
    Единият, доц. арх. Матей Матеев от ВИХВП / УХТ беше Главен архитект на Пловдив, той устрои за сметка на парковата зеленина с езерце в градината фантасмагорията Паюшчие Фантанъй за да ‘зима акълите на блондинките от съвецките групи (даже кръгъл ДАНСИНГ имаше сътворен!)
    Другият арх. Матей Матеев след пенсиониране като чиновник сътрудничеше доброволно към Археологическия музей http://www.marica.bg/plovdiv/plovdiv-prez-godinite/arh-mateev-modernistat-razkril-antichniq-filipopol-snimki

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина