АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Откриха странни погребения на обезглавени коне от Средновековието

Археолози проучват обект в западните склонове на Небет тепе под известната възрожденска двойна сграда-близнак на Месробович

Необичайно погребение на хора и животни откриха екип археолози при проучването на нов обект по западните склонове над Небет тепе, в непосредствена близост до булевард „Цар Борис III Обединител“ зад спирката северно от Тунела. Два обезглавени коня, едно по-малко животно, възрастен човек и дете – останки от тези тела откриха проучвателите на обекта в границите на т.нар. „Къща-близнак на Месробович“, която от 30 години стои като недовършен бетонен строеж.

Нямаме точен паралел на това погребение, не изглежда като някакъв катаклизъм и е трудно да интерпретираме точно какво е това, коментира ръководителят на обекта Елена Божинова. Намерени са в пласт, който отговаря на 13-14 век, но за съжаление не е имало монети, които да дадат по-точна датировка, добави тя. По това време градът ни се сменя от византийски в български ръце, но този тип погребения не е типичен за християните. Възможно е да е свързано с куманите, но тепърва ще трябва да се правят повече хипотези.

Освен сградите са открити още няколко погребения, сред които едно на дете с обеци. Подобни погребения на хора с накити бяха проучени в съседния обект на юг в съседния обект на юг през 2015 година. Каква е точно връзката, доколко има разделение на различни погребани тук ще стане ясно при продължаване на проучването в обекта. Мястото е много интересно, добавят археолозите, защото е близо до града, но е извън крепостните стени. Надеждата им е да успеят да проучат добре и по-ранни периоди, като елинистическата и бронзовата епоха.

Открити са основите от няколко сгради, подземните им части, проучвателите не са попаднали на улици, разказа и Камен Станев. Основната постройка, която се вижда в момента над земята е построена през 1980-те години, като повтаря размера и позицията на по-старата сграда на Месробович от Възраждането. Преди нейното построяване в средата на XIX век е имало друга сграда от Османския период, която е засечена в последните седмици от археолозите, но отново – само в основите ѝ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина