Отбелязваме 185 г. от рождението на Васил Левски

Актуално Новини
Васил Левски
Под Тепето

Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски.

В храма „Свети Николай“ в Карлово ще бъде отслужена литургия,  след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на  гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

В подбалканския град официално ще бъдат посрещнати и участниците в  националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, изминали през последните дни  различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

В Националния музей „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет „Левски“. Вечерта с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което  на площад „Васил Левски“ ще започне тържественият митинг – заря.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. Церемонията, с начален час 21 часа, ще бъде предавана пряко от Българското национално радио.

С дарения от хиляди хора Петрич вече има паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Той ще бъде открит официално тази вечер, а инициативата, продължила пет години, е на фен клуба на футболния отбор в града, носещ името на Дякона.

Идеята за паметник на Васил Левски се появява преди пет години, когато футболните фенове от Петрич  организират конкурс за детска рисунка, посветена на Апостола, а със средствата от  продадените на търг картини поставят девет пейки и девет исторически табели по пътя за хижа „Беласица“.  След това създават инициативен комитет за изграждане на паметник, тъй като се оказва, че в града няма такъв на нито един от големите ни национални герои. Започват благотворителни кампании, продажба на сувенири и други инициативи в целия район.

Целта на организаторите е да наберат необходимите 28 хиляди лева от много дарители с малки суми, за да бъде съграден паметника от хората за хората, без големи спонсори и без помощ от общината и държавата.

Изработването на  бюст-паметника е възложено на скулптора Адриан Новаков. Избрано е и мястото – новият голям градски парк на Петрич.  В деня, в който отбелязваме 185 години от рождението на Апостола на свободата, паметникът ще бъде осветен и официално открит.

С гражданско поклонение и възпоменателна церемония и в Ловеч отбелязват 185 години от рождението на Васил Левски.

В Смолян ще има рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници.

В Пловдив 185-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата ще бъде почетена с поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика. Ще бъдат положени венци и цветя. Слово ще произнесе Румяна Денева, ученичка в 11 клас на ОМГ „Акад. Кирил Попов“ Пловдив , участник в Националния проект „Народните будители и Аз“.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.