АктуалноГрадътКултураНовини

Опаковаха католическата катедрала в стиропор, район „Централен“ спря незаконния ремонт (СНИМКИ)

Паметникът на културата търпи ремонт от няколко дни, но е спрян поради липса на съгласуване с институциите

Католическата катедрала „Св. Лудвиг“ е опакована в стиропор. Външната изолация се полага от няколко дни върху сградата, която според онлайн списъка на Община Пловдив е паметник на културата от национално значение.

По информация на „Под тепето“ работата не е съгласувана с нито една институция. Строежът за момента е спрян. Тази сутрин на място бе кметът на район „Централен“ Георги Стаменов с негов екип, които задействаха административните процедури по спиране на работата на обекта. „В „Централен“ няма разрешително за ремонта, нямам информация дали такова няма в голяма община“, коментира Стаменов.

В следващите дни ще стане ясно какви са пораженията върху сградата и дали тя ще може да се възстанови в автентичния ѝ вид. „Сградата се нуждаеше от освежаване. Смятам, че от църквата са подходили добросъвестно да я приведат в по-добър вид, но са пропуснали съгласуването с паметници на културата, което е задължително“, обясни Стаменов защо спират строителството. Тънките листове фибран, залепени върху фасадата на храма ще се свалят, като надеждата е да няма сериозни поражения, тъй като никъде няма пробиване за дюбели или други елементи.

Катедралата на софийско-пловдивската епархия е построена малко след Чирпанското земетресение от 1928 година. Тя е издигната по проект на арх. Камен Петков в еклектичен необароков стил с ренесансови препратки. Сегашната сграда е построена върху по-стара възрожденска сграда, издигната през XIX век.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Поредното строително–ремонтно безумие. Толкова забележителни архитектурни паметници, които носят духа на красивия Пловдив, отидоха в небитието. Дано стореното на прекрасната сграда е поправимо.

  2. Добрите намерения без разбиране винаги водят до фатални резултати. А тук не говорим само за неразбиране, но и за абсолютна дебилщина. Ако не беше тъжно, щеше да е забавно, уви… дано успеят да я възстановят. И ще ми е интересно интервю с възложителя на „ремонта“.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина