Общината отговори на МРРБ за пробива под Водната палата

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини
пробива под водната палата

След като Министерството на регионалното развитие каза „Не“ на общинските амбиции за реализиране на пробив под Водната палата с 10 милиона лева от дългосрочен дълг, от администрацията излязоха с позиция. Както писахме тази сутрин, от МРРБ са категорични, че такъв проект не може да бъде започнат в следващите пет години, тъй като това е срокът, в който не може да има намеса върху инфраструктура, изградена с европейски средства. От кметството заявяват, че са подготвили отговор до министерството, тъй като от там поискаха становище в писмен вид.

Ето и позицията на Община Пловдив без редакторски намеси:

„Проектът за пробива под Водната палата няма да наруши устойчивостта на реализирания вече обект за благоустрояване на бул. „Марица – Юг“ и зоните около него, тъй като по никакъв начин не компрометира заложените в него цели, резултати и индикатори. Напротив, проектът запазва вида и предназначението на инфраструктурата, като елемент на градската среда и по безспорен начин ще постигне надграждане и допълняемост, каквито всъщност са приоритетите на Оперативната програма. Освен това пробивът значително ще допринесе за синергията между всички обекти в Зоната за социални функции в ИПГВР 2014-2020 г. и е от изключителна важност за бъдещото развитие на територията и общината. Той е включен и в текущата разработка на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) 2021-2027 г.

Кръстовището при Водната палата между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Марица“ е едно от най-натоварените в града. То е надвишило капацитета си като пропускателна способност заради интензивността на транспортните потоци по двата булеварда. Община Пловдив предвижда изграждането на подлез с прилежащи локални връзки от двете страни на пробива. Обектът на интервенция се намира в централна градска част, зона със социални функции и изключително интензивен трафик, както автомобилен, така и пешеходен. С предстоящата инвестиция значително ще се подобри връзката и ще се облекчи движението, което ще доведе и до намаляване замърсяването на въздуха. Новото техническо решение, със сигурност, допълва направеното през предходния програмен период.

Община Пловдив е подготвила отговор до МРРБ във връзка с поисканото й становище.“

Споделете ни във:

2 thoughts on “Общината отговори на МРРБ за пробива под Водната палата

  1. Коритото оформено майсторски с РЪЧНО дялан естествен камък е декларирана НЕДВИЖИМА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ и не подлежи на „подобряване“ с винилови тапети, на „социЯлизирване“ и маймунджулуци. Отделен въпрос е техническата безсмислица да копаят дълбоко в чорбата до самата МАРИЦА???

    СелСъветът / Кметът отговаря за опазването на Паметниците!

  2. Господа Общинари от ГЕРБ, при всеки мандат на ваш кмет ли ще правим нещо с Общински пари и после ще го разваляме и правим нещо друго? Няма ли къде по-наложително да бъдат вложени тези 10 милиона (от заем!), че трябва да разваляме това „красиво колело с фонтан“, построено от вашия партиен шеф?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.