АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Общината отговори на МРРБ за пробива под Водната палата

След като Министерството на регионалното развитие каза „Не“ на общинските амбиции за реализиране на пробив под Водната палата с 10 милиона лева от дългосрочен дълг, от администрацията излязоха с позиция. Както писахме тази сутрин, от МРРБ са категорични, че такъв проект не може да бъде започнат в следващите пет години, тъй като това е срокът, в който не може да има намеса върху инфраструктура, изградена с европейски средства. От кметството заявяват, че са подготвили отговор до министерството, тъй като от там поискаха становище в писмен вид.

Ето и позицията на Община Пловдив без редакторски намеси:

„Проектът за пробива под Водната палата няма да наруши устойчивостта на реализирания вече обект за благоустрояване на бул. „Марица – Юг“ и зоните около него, тъй като по никакъв начин не компрометира заложените в него цели, резултати и индикатори. Напротив, проектът запазва вида и предназначението на инфраструктурата, като елемент на градската среда и по безспорен начин ще постигне надграждане и допълняемост, каквито всъщност са приоритетите на Оперативната програма. Освен това пробивът значително ще допринесе за синергията между всички обекти в Зоната за социални функции в ИПГВР 2014-2020 г. и е от изключителна важност за бъдещото развитие на територията и общината. Той е включен и в текущата разработка на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) 2021-2027 г.

Кръстовището при Водната палата между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и „Марица“ е едно от най-натоварените в града. То е надвишило капацитета си като пропускателна способност заради интензивността на транспортните потоци по двата булеварда. Община Пловдив предвижда изграждането на подлез с прилежащи локални връзки от двете страни на пробива. Обектът на интервенция се намира в централна градска част, зона със социални функции и изключително интензивен трафик, както автомобилен, така и пешеходен. С предстоящата инвестиция значително ще се подобри връзката и ще се облекчи движението, което ще доведе и до намаляване замърсяването на въздуха. Новото техническо решение, със сигурност, допълва направеното през предходния програмен период.

Община Пловдив е подготвила отговор до МРРБ във връзка с поисканото й становище.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Коритото оформено майсторски с РЪЧНО дялан естествен камък е декларирана НЕДВИЖИМА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ и не подлежи на „подобряване“ с винилови тапети, на „социЯлизирване“ и маймунджулуци. Отделен въпрос е техническата безсмислица да копаят дълбоко в чорбата до самата МАРИЦА???

    СелСъветът / Кметът отговаря за опазването на Паметниците!

  2. Господа Общинари от ГЕРБ, при всеки мандат на ваш кмет ли ще правим нещо с Общински пари и после ще го разваляме и правим нещо друго? Няма ли къде по-наложително да бъдат вложени тези 10 милиона (от заем!), че трябва да разваляме това „красиво колело с фонтан“, построено от вашия партиен шеф?

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина